Ζουμ στο πάθος κάνει ο κύκλος «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που διοργανώνει για 11η χρονιά ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος το φετινό αφιέρωμα έχει τίτλο «Η πρόκληση του πάθους - από τον Έρωτα στον θάνατο». 

Μέχρι τις 22 Απριλίου θα προβληθούν μία σειρά κινηματογραφικών ταινιών υψηλής αισθητικής και σύνθετης ψυχολογικής δομής που συγκλίνουν σε μία ορισμένη θεματική: στην κατακλυσμιαία ένταση του πάθους εντός του ανθρώπινου ψυχισμού που δοκιμάζεται από την προσήλωση στο ερωτικό αντικείμενο. 

Από τη «Λολίτα» του Stanley Kubrick στη «Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σγιόμπεργ, και από την «Αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ναγκίσα Όσιμα, στο «Σημασία έχει ν' αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι και το Ρωμαίος και Ιουλιέτα -με σκηνοθεσία του George Cukor, οι ταινίες διατρέχουν όλο το φάσμα αμετάκλητων σχέσεων από τη διαστροφική διέγερση έως την αυτοκαταστροφή του ατόμου. 

Οι προβολές σχολιάζονται από ψυχιάτρους/ψυχολόγους και από καλλιτέχνες, με γνώμονα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αναπαραστατική δύναμη του Κινηματογράφου και στην Ψυχιατρική. Οι προβλεπόμενες εισηγήσεις από διανοουμένους και ψυχιάτρους/ψυχολόγους θέλουν να αποτελούν ένα έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο που πάντα επακολουθεί. 

«Ο διάλογος γύρω από διαφορετικές θεματικές με τους συμμετέχοντες υπήρξε όλα τα περασμένα χρόνια έντονος και αυθόρμητος, ώστε μας ενεθάρρυνε να συνεχίσουμε και να αναζητήσουμε την προέκτασή του. Το ερμηνευτικό κέδρος από την αντιπαραβολή κλινικών-θεωρητικών απόψεων με την αυθόρμητη και άμεση συμμετοχή των θεατών είναι για την ίδια την επιστήμη μας ένας πρόσθετος εμπλουτισμός των τρόπων κατανόησης των Άλλων που διαθέτουμε. Γι αυτό οι διαλογικές μορφές που αναπτύσσονται είναι αμφίδρομα ειλικρινείς και, όπως πιστεύουμε, αμφίδρομα εκμεταλλεύσιμες τόσο στο επίπεδο της Αισθητικής, όσο και του διαφωτισμού», τονίζουν οι διοργανωτές της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει:

  • 11/3/2018 Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια: Σκηνοθεσία Alf Sjoberg Ηλίας Βλάχος, Σόνια Ζαχαράτου 
  • 18/3/2018 Η αυτοκρατορία των αισθήσεων: Σκηνοθεσία Nagisa Ôshima Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Ελισάβετ Παπανδρέου 
  • 1/4/2018 Σημασία έχει ν’ αγαπάς: Σκηνοθεσία Andrzej Zulawski Στέλιος Κρασανάκης, Άννα Λυδάκη 
  • 22/4/2018 Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Σκηνοθεσία George Cukor Χρυσή Γιαννουλάκη, Γιάννης Πετρόπουλος

Προβολές στον Κινηματογράφο «Λαΐς» οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, είσοδος 7 ευρώ. Κυριακή 12.00 το μεσημέρι από 11 Φεβρουαρίου έως 22 Απριλίου.