Τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, πρέπει να προσαρμοστούν και να γίνουν συμβατά με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που τίθεται σε ισχύ  στις 25 Μαΐου 2018 και επηρεάζει όχι μόνο αυτά, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα και φυσικά την ασφάλεια ιατρικών δικτύων και ιατρικών συσκευών  που έχουν να κάνουν με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. 

Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ένα νοσοκομείο, χρειάζεται ένα σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας, δηλαδή ένα σύστημα Business Intelligence

Θα αναφερθώ στην περίπτωση του Mediterraneo Hospital, στο πώς διασυνδέονται διαφορετικές εφαρμογές με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και των γιατρών και των ασθενών. 

Η εξατομικευμένη φροντίδα εδώ, δεν περιορίζεται μόνο σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου,  αλλά έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαλειτουργούν όλα τα συστήματα μεταξύ τους.
 
Ακόμα και η διαθεσιμότητα γρήγορου ίντερνετ για τον ασθενή και τον επισκέπτη, για να περάσουν πιο ευχάριστα την ώρα τους μέσα στο νοσοκομείο, έχει τεράστια σημασία. 

Το BI συνδέεται με το νοσοκομειακό, το εργαστηριακό και το οικονομικό πληροφοριακό σύστημα. Σύντομα δε, θα συνδεθεί και με τα κοινωνικά δίκτυα του νοσοκομείου. 

Το σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας, μας δίνει ένα κύβο πληροφόρησης μέσα από τον οποίο το νοσοκομείο μπορεί να οπτικοποιήσει τα αποτελέσματα του και να πάρει στρατηγικές αποφάσεις.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικής διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων του νοσοκομείου, ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία σχεδόν αόρατα στο γιατρό, αλλά και τον ασθενή, και έτσι να συμβάλουμε σε αυτό που λέγεται "εμπειρία ασθενούς".

Γιατί όπως είπε και η Maya Angelou: «ο άνθρωπος δεν θα θυμάται ποτέ τι του είπες ή τι του έκανες, αλλά θα θυμάται πάντα πώς τον έκανες να αισθανθεί».

Αν λοιπόν ο ασθενής έχει γρήγορη και επίκαιρη πληροφόρηση, θα αισθανθεί πολύ καλύτερα.  

Αυτό δεν το κάνουμε μόνο εμείς που είμαστε νοσοκομείο, αλλά και μεγάλες εταιρίες πληροφορικής όπως η Google που πρόσφατα άρχισε να μιλάει για εργαζόμενους που διαθέτουν ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη.  Όλα αυτά τα καλά πράγματα, συμβαίνουν και στην βιομηχανία της πληροφορικής.

H διασύνδεση

Με το νοσοκομειακό και το εργαστηριακό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου, όλες οι εξετάσεις εκτός φυσιολογικών ορίων αποστέλλονται αυτόματα στο κινητό του θεράποντα ιατρού, ώστε αυτός να έχει άμεση πληροφόρηση για κρίσιμα αποτελέσματα που αφορούν ασθενείς του, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο από τηλεφωνικές συνεννοήσεις. 

Το νοσοκομείο δε χρησιμοποιεί φιλμ, αλλά ένα σύστημα PACS το οποίο διασυνδέεται με ένα module ραντεβού που λαμβάνει αυτόματα τα στοιχεία από το νοσοκομειακό πληροφοριακό σύστημα και τροφοδοτεί τα modalities, όπως τον αξονικό η το μαγνητικό τομογράφο με την καθημερινή λίστα εργασίας τους.  
Αυτά με τη σειρά τους ενημερώνουν σε μία οθόνη για το status μιας εξέτασης, δηλαδή αν είναι σε αναμονή, αν εκτελείται ή αν έχει ολοκληρωθεί. 

Έτσι από μια μόνο οθόνη, πληροφορούνται όλοι, σε πιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση του ασθενή. 

Στο τμήμα απεικονίσεων το ιατρικό ιστορικό καταγράφεται με την χρήση ενός tablet. Σε αυτό ο ασθενής υπογράφει και τη φόρμα συγκατάθεσης για την εκτέλεση της εξέτασης και για την τυχόν χρήση σκιαγραφικού.  

Έτσι έχουμε όλα τα στοιχεία να βρίσκονται συγκεντρωμένα για το διαγνώστη γιατρό, ο όποιος έχει τη δυνατότητα μέσω ενός ασφαλούς δικτύου να κάνει ακόμα και απομακρυσμένα την διάγνωσή του. 

Φυσικά, ο γιατρός μπορεί να υπαγορεύσει το πόρισμα του, να γραφτεί αυτόματα και να βάλει την υπογραφή του ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης της γραμματείας, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και πόρους.

Ο ιατρικός φάκελος αποτελείται από δύο τμήματα, το ψηφιακό και το ψηφιοποιημένο. 

 Όλα τα έγγραφα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ψηφιοποιούνται και μπορεί κανείς να τα αναζητήσει γρήγορα μια και είναι αποθηκευμένα ηλεκτρονικά. 

Το οικονομικό σύστημα του νοσοκομείου(ERP) συνδέεται με ένα σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoice) που έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αποθήκευση στο  cloud, όλων των τιμολογίων και την εύκολη και γρήγορη αναζήτηση και ανάκτηση τους. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω κάπου αλλού. 
Το 2012, στην τηλεοπτική σειρά Homeland, στο επεισόδιο με τίτλο «Broken Hearts”, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δολοφονείται, γιατί κάποιος χακάρει το βηματοδότη του. Αυτό είναι η φαντασία. 
Το 2016,  η δυνατότητα αυτή γίνεται πραγματικότητα, όταν αποδεικνύεται ότι βηματοδότες και άλλες ιατρικές συσκευές μπορούν να χακαριστούν και αυτό τραβάει την προσοχή της βιομηχανίας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και του Homeland Security και του FDA.

Η εταιρία που ανέδειξε το πρόβλημα, γίνεται ο κύριος συνομιλητής για ασφαλή ιατρικά δίκτυα και ασφαλής ιατρικές συσκευές.  
Στην διερεύνηση / ανάδειξη του προβλήματος, συμμετέχουν δύο proof of concept Hospitals, ένας όμιλος νοσοκομείων στο Σικάγο και το Mediterraneo Ηospital στη Γλυφάδα.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα project τέτοιου επιπέδου, όπου ότι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, παρουσιάζεται στο συνέδριο IMSS 20185, 5-7 Μαρτίου στο Las Vegas, στην Νεβάδα. 

H τεχνολογία γίνεται πιο φθηνή και όλο και περισσότερος κόσμος έχει πρόσβαση σε αυτήν, όσο περνάει ο καιρός. 

Μιλάμε για μια ψηφιακή "αναστάτωση", που όπως λέει ο Peter Diamantis, "επηρεάζει όλες τις πλατφόρμες, όλες τις βιομηχανίες, τις ιατρικές υπηρεσίες και απ’ αυτό δεν υπάρχει πισωγύρισμα".

*Ο κ. Κώστας Στεργιόπουλος είναι επιχειρησιακός διευθυντής του Mediterraneo Hospital και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΚ