Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων αλλάζουν τη φωνή τους όταν μιλάνε με τα κατοικίδιά τους, μιμούμενοι συχνά τους ίδιους ήχους που χρησιμοποιούν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Τώρα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο York διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη "σκυλίσια" ομιλία μπορεί να ενισχύσει το δέσιμο μεταξύ ενός κατοικιδίου και του αφεντικού του.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ ομιλίας σε ενήλικα σκυλιά, στα οποία δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν ένα άτομο που χρησιμοποιούσε φράσεις, όπως «είσαι καλό σκυλάκι» και «θα πάμε βόλτα;» κι έπειτα ένα άλλο άτομο που μιλούσε απευθυνόμενο σε ενήλικες, λέγοντας «πήγα στον κινηματογράφο χθες το βράδυ».

Μετρήθηκε η προσοχή κατά τη διάρκεια της ομιλίας και μετά από την ομιλία τα σκυλιά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιον ομιλητή επιθυμούσαν να σχετιστούν, να έχουν επαφή.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι σκύλοι, όχι μόνο έδιναν περισσότερη προσοχή στην "σκυλίσια" ομιλία, αλλά και ότι αυτό τους παρακινούσε να περάσουν περισσότερο χρόνο με το πρόσωπο που τους είχε μιλήσει με αυτόν τον τρόπο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Animal Cognition.