«Το γυναικείο δέρμα επιβαρύνεται περισσότερο, είτε από τον χρόνο, είτε από τις ορμόνες, είτε από άλλους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες. Η  σύγχρονη δερματολογία και ειδικότερα η αισθητική δερματολογία αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές και σήμερα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει εξαιρετικά αποτελεσματικά τα παθολογικά και τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος.

Γι’ αυτό και για οποιοδήποτε πρόβλημα του δέρματος μας ανησυχεί, συνιστάται η επίσκεψη στον δερματολόγο, ο οποίος μπορεί έγκαιρα να το διαγνώσει και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να το θεραπεύσει πλέον αποτελεσματικά και με ασφάλεια» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ, καθηγητής δερματολογίας - αφροδισιολογίας, Δημήτρης Ρηγόπουλος

Οι απότομες αλλαγές του καιρού, κύριο χαρακτηριστικό της άνοιξης, δεν είναι καθόλου φιλικές για το δέρμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοσθεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες και στην καθημερινή έκθεση στον ήλιο της εποχής.

Η εναλλαγή των θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν ταχεία συστολή και διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή) της επιδερμίδας, προκαλώντας τους μικρορρήξεις, ευρυαγγείες και κοκκίνισμα του προσώπου. Για την αντιμετώπισή τους, η προετοιμασία του δέρματος καλό είναι να αρχίζει από το τέλος Μαρτίου και να περιλαμβάνει πιο «ελαφρά» προϊόντα περιποίησης (όπως λοσιόν, οροί) αντί για τα «πλούσια» και «θρεπτικά» προϊόντα (όπως οι κρέμες, που συνιστώνται κυρίως τους χειμερινούς μήνες). 

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η «κινητοποίηση» του δέρματος για ανανέωση, με τη χρήση εξειδικευμένων peelings τακτικά (έως και δύο φορές την εβδομάδα) για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων, που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλά, τότε το δέρμα κινδυνεύει να αφυδατωθεί και να δημιουργηθούν ρυτίδες. Το φαινόμενο αυτό το επιτείνει επιπλέον η ξηρασία από τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Γενικά, τις πρωινές ώρες προτείνεται η εξειδικευμένη ενυδάτωση και ηλιοπροστασία του δέρματος με το κατάλληλο αντιηλιακό. Τα σύγχρονα αντιηλιακά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες.