Συγκεκριμένα ο Οργανισμός δημοσίευσε έναν κατάλογο ασθενειών που θεωρεί ότι ενέχουν υψηλό κίνδυνο για το κοινό, λόγω της πιθανότητας εμφάνισης επιδημίας και των περιορισμένων θεραπειών, που είναι διαθέσιμες για την καταπολέμησή τους.

Ιοί όπως ο Έμπολα, ο Ζίκα, ο πυρετός Lassa και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), τα οποία έχουν προκαλέσει πλήθος σοβαρότατων κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνονται ως σοβαρές απειλές.

Ωστόσο ο ΠΟΥ έχει συμπεριλάβει και την δυσοίωνη «Ασθένεια Χ» στη λίστα με τις προτεραιότητές του για πρώτη φορά φέτος, μετά από επανεξέταση ειδικών υγείας τον Φεβρουάριο.

Στην πραγματικότητα η «Ασθένεια Χ» δεν είναι μια απειλή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά ένας υποθετικός ιός, ο οποίος θα μπορούσε να εμφανιστεί στο μέλλον και να προκαλέσει εκτεταμένη μόλυνση ανά την υφήλιο.

«Ασθένεια Χ» αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο - άγνωστο μέχρι σήμερα - το οποίο θα προκαλούσε ανθρώπινη νόσο", επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να ξεκινήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καταγραφής άγνωστων ιών.

"Η ιστορία μας λέει ότι είναι πιθανό η επόμενη μεγάλη επιδημία να είναι κάτι που δεν θα έχουμε ξαναδεί", είπε ο John-Arne Rottingen, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Έρευνας της Νορβηγίας και επιστημονικός σύμβουλος της επιτροπής του ΠΟΥ.

"Μπορεί να φαίνεται περίεργο που προστίθεται ένα "Χ", αλλά το σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε τον σχεδιασμό εμβολίων και διαγνωστικών εξετάσεων. Θέλουμε να δούμε τις πλατφόρμες που αναπτύσσονται, οι οποίες θα λειτουργήσουν για οποιαδήποτε νόσο ή και για μεγάλο αριθμό ασθενειών. Συστήματα που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε αντίμετρα το ταχύτερο δυνατόν".

Ο κ. Rottingen δήλωσε ότι η «Ασθένεια Χ» θα μπορούσε να προέρχεται από ποικίλες πηγές, παρόλο που πιθανότατα αναπτύχθηκε μέσω της μετάδοσης ζωονοσογόνων παραγόντων, όπου μια μολυσματική ασθένεια, που συνήθως προσβάλλει ζώα, μεταδίδεται στον άνθρωπο.