Στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 46.000 άνθρωποι, βρέθηκε ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ενσυναίσθηση και ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από ό,τι οι άνδρες.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η επιθεώρηση Translational Psychiatry, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και έδωσαν δείγματα σάλιου για έλεγχο DNA.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν διαφορές στα γονίδιά τους, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από άλλους. Διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 10% των διαφορών, ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις ανάγκες των άλλων, οφείλεται στα γονίδια.

Ο Varun Warrier, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: "Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του ρόλου που παίζει η γενετική στην ενσυναίσθηση. Αλλά δεδομένου ότι μόνο ένα δέκατο της διακύμανσης του βαθμού ενσυναίσθησης μεταξύ των ατόμων σχετίζεται με τα γονίδια, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε τους μη γενετικούς παράγοντες".

Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γενετικές διαφορές που σχετίζονται με λιγότερη ενσυναίσθηση συνδέονται, επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού.