Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επιτεύγματα της εφαρμογής του AHF μοντέλου ταχείας εξέτασης για HIV λοίμωξη, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας. Την 1η Μαρτίου, εξάλλου, εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με τον Δήμο Αθηναίων, στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.

Η "έκρηξη" της λοίμωξης το 2012 οδήγησε τον σύλλογο "Θετική Φωνή" στη συνεργασία με το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF) και στην δημιουργία του πρώτου κέντρου check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στην διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV 900 άτομα ήταν θετικά, εκ των οποίων περίπου το 50% είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες.

• Το 2017 ο οργανισμός AHF παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε πάνω από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά.

• Ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 1987 με την ονομασία Hospice Foundation AIDS και εφαρμόζει σήμερα τα κλινικά και δοκιμαστικά προγράμματα σε 39 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας φάρμακα αιχμής.

• Στην Ευρώπη το AHF λειτουργεί από το 2009 έως και σήμερα. Σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς παρέχει δοκιμές, φροντίδα και θεραπεία στην Ολλανδία, στην Εσθονία, σην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Λιθουανία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ενώ νέο πρόγραμμα ξεκινά και στο Λονδίνο.

• Στην Ευρώπη το AHF σε συνεργασία με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχει φροντίδα και θεραπεία σε περισσότερες από 60.000 ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV.

• Από την ίδρυσή του στην Ευρώπη, το AHF και οι συνεργάτες του έχουν βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση τους σχετικά με τον ιό του HIV, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας με εύκολες και δωρεάν δοκιμές ενός λεπτού.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι μια γρήγορη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως; Τα αποτελέσματα δίνονται αμέσως. Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να γίνει το τεστ. Οπωσδήποτε το άτομο ενημερώνεται πριν από το τεστ και μετά για τη μετάδοση του HIV, την πρόληψη κτλ. Η ενημέρωσή του μπορεί να διαρκέσει επιπλέον 10 λεπτά.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα άτομο όταν λαμβάνει κακές ειδήσεις (π.χ. ότι είναι θετικός στον HIV); Πρώτα απ 'όλα είναι προτιμότερο το άτομο αυτό να γνωρίζει το αποτέλεσμα από το να ζει με την άγνοιά του. Πριν από το τεστ και μετά το άτομο λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη και ενημερώνεται ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Είναι δυνατό κάποιος, αφού λάβει τη θεραπεία, να ζήσει μια υγιή και γεμάτη ζωή.

Είναι σημαντικό το άτομο, που είναι θετικό στον ιό, να το μάθει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από τη στιγμή που θα ενημερωθεί και θα μπει σε διαδικασία θεραπείας, αυτόματα σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλους ανθρώπους. 

Πού μπορούν να κάνουν το τεστ οι άνθρωποι στην Ελλάδα; Στα συνεργαζόμενα κέντρα του Οργανισμού. Πληροφορίες στο http://mycheckpoint.gr.