Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θέλησαν να βρουν τη γενετική βάση της εξυπνάδας και βρήκαν 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος, που συνδέονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη - μερικά από αυτά τα γονίδια συνδέονται και με τη μακροζωία και άλλες βιολογικές διεργασίες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το 50% έως 75% της νοημοσύνης κληρονομείται και όλο το υπόλοιπο προέρχεται από την ανατροφή, τις φιλίες και την εκπαίδευση. Ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε μελετώντας δίδυμα, που μοιράζονται το ίδιο DNA, επομένως οι διαφορές στο IQ μεταξύ τους πρέπει να είναι μη γενετικές. Αλλά κανείς δεν ήξερε ποια ήταν τα «γονίδια της εξυπνάδας».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Dr David Hill, ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA άνω των 240.000 ανθρώπων.

Μάλιστα μπόρεσαν ακόμη να προβλέψουν τις πληροφορίες που βασίζονταν αποκλειστικά στο DNA ενός ατόμου, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν τις διαταραχές της γνωστικής ικανότητας ή να επιτρέψουν στα παιδιά να λάβουν μια εξατομικευμένη εκπαίδευση, με βάση τις έμφυτες ικανότητές τους.

Επιπλέον η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα γονίδια, που συνδέονται με τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, σχετίζονται με τη διαδικασία, με την οποία οι νευρώνες μεταφέρουν σήματα από το ένα σημείο στο άλλο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή: «Έχουμε δείξει ότι δύο βιολογικές διεργασίες νευρογέννεσης, η διαδικασία με την οποία δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα και η μυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, συνδέονται με διαφορές στη νοημοσύνη. Και ορισμένες από τις γενετικές παραλλαγές, που συνδέονται με την αύξηση της νοημοσύνης, σχετίζονται, επίσης, με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής». 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.