Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Μουράι Στέιν, ανέλυσαν στοιχεία από την μελέτη Army Study To Assess Risk and Resilience in Servicemembers (STARRS), την μεγαλύτερη έρευνα για τους κινδύνους ψυχικής υγείας που έχει γίνει ποτέ στο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης ανέλυσαν δείγματα DNA από 33.000 στρατιώτες. 

Διαπιστώθηκε ότι η αϋπνία σχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων στο χρωμόσωμα 7 και στα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής υπήρχαν, επίσης, διαφορές στο χρωμόσωμα 9.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μετάλλαξη στο χρωμόσωμα 7 είναι κοντά στο γονίδιο AUTS2, που παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σχετίζεται με τη ρύθμιση της κατανάλωσης του αλκοόλ, αλλά και με γονίδια που σχετίζονται με την εγκεφαλική ανάπτυξη και την ηλεκτρική σηματοδότηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενετική σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σοβαρή κατάθλιψη, αλλά και σε σωματικές παθήσεις, ιδίως τον διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου της αϋπνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.