Το ΨΝΑ Δαφνί επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε ασθενής κρατούμενος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο νοσηλευόμενοι, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τα κρούσματα βίας στο νοσοκομείο από τους ασθενείς - κρατουμένους.

Οι εργαζόμενοι επανειλημμένα ζητούν διευθέτηση του προβλήματος καθώς δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι κράτησης ούτε φύλαξη των κρατουμένων, με αποτέλεσμα ο υπουργός να επισκεφθεί σήμερα το νοσοκομείο και να συζητήσει με τη διοίκηση και τους εργαζομένους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Το ραντεβού με τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει κλειστεί για τις 9.30, ενώ στις 12 το μεσημέρι περίπου θα υπάρξει και συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Επιχορηγήσεις
Στο μεταξύ ο κ. Ξανθός πηγαίνει στο νοσοκομείο "προετοιμασμένος", αφού έχει ήδη υπογράψει τις τελευταίες ημέρες επιχορηγήσεις ύψους 6,736 εκ. ευρώ για μονάδες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης, ασθενών οι οποίοι μπορούν να ζήσουν σε ανοικτές μονάδες, χωρίς στενή παρακολούθηση.
Οι επιχορηγήσεις αυτές, αφορούν σειρά νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν μονάδες ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα, 5 ΝΠΙΔ επιχορηγούνται με 283.046 ευρώ, άλλα 27 ΝΠΙΔ επιχορηγούνται με δεύτερη απόφαση με 2,31 εκ. ευρώ, ενώ σειρά μονάδων ψυχικής υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιχορηγούνται με 4,1 εκ. ευρώ με τρίτη υπουργική απόφαση.

Ειδικοί χώροι κράτησης
Στο μεταξύ όμως το θέμα της κράτησης και φύλαξης των ασθενών που δικαστικά έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνοι (άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα) θέτουν επανειλημμένα οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Μάλιστα σημείωσαν πρόσφατα ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των ειδικών χώρων παραμονής των κρατουμένων ασθενών έχουν προσδιοριστεί ήδη από το 2001 και 2006, ενώ το 2007 με έγγραφα της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες ασφαλούς κράτησης των συγκεκριμένων ασθενών, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να πλήξουν τους εαυτούς τους από ελεύθερες πρίζες, βρύσες, κλιματιστικά, μαχαιροπήρουνα κλπ.

Ρυθμίσεις από το 2001
Συγκεκριμένα στο σχετικό έγγραφο της γενικής γραμματείας Υγείας επισημαίνεται ότι οι τεχνικές προδιαγραφές για τους ειδικούς θαλάμους νοσηλείας κρατουμένων ασθενών ορίζονται σε έγγραφα της 24/9/2001 και 22/5/2006, ενώ για την ασφαλή κράτηση των ασθενών αυτών, προτείνονται συμπληρωματικά μέτρα τα εξής:

1 α. Τα πάσης φύσεως αντικείμενα του θαλάμου θα πρέπει να είναι στατικά και όχι κινητά (όπως κομοδίνα του θαλάμου, ντουλάπες, ερμάρια κλπ),
β. προσοχή και συντήρηση στα δίκτυα παροχής ρεύματος, νερού και κλιματισμού (σε περίπτωση απουσίας κεντρικού κλιματισμού), οι αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες να είναι καλυμμένες με σιδερένιο πλέγμα για την αποφυγή απόσπασης των πλαστικών περσίδων, καθώς να μην υπάρχουν στο θάλαμο ελεύθερες και ακάλυπτες περιοχές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, ελεύθερα επιμήκη καλώδια, σωληνώσεις κλπ).
2. τα είδη νοσηλείας να είναι μιας χρήσεως από πλαστικό ή από ανακυκλώσιμο υλικό (όπως αντί για τις μεταλλικές ανοξείδωτες σκοραμίδες, ή νεφροειδή μιας χρήσεως κλπ).
3. Τα είδη σερβιρίσματος των γευμάτων να είναι πλαστικά ή μιας χρήσεως και να αποφεύγονται υλικά από μέταλλο ή γυαλί και πορσελάνη (όπως οι δίσκοι σερβιρίσματος γευμάτων, κουτάλια, ποτήρια κλπ).

Και η εγκύκλιος καταλήγει: "Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, ότι τα Νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει τους κατάλληλους ειδικούς θαλάμους φύλαξης - φρούρησης για νοσηλεία κρατουμένων ασθενών, θα πρέπει να μερμιμνήσουν με ευθύνη των διοικήσεων, άμεσα για την διαμόρφωση ή κατασκευή τους".