Στην πρώτη "τυφλή" δοκιμή του νερού της λεκάνης της τουαλέτας και του νερού της βρύσης οι εθελοντές παραδέχτηκαν ότι προτιμούν το νερό από το καζανάκι.

Μετά από αυτό οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Riverside, ζήτησαν από όσους ασχολούνται με εκστρατείες μάρκετινγκ να κάνουν τα λύματα "λιγότερο τρομακτικά". Και λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να δέχονται να πίνουν νερό, που προέρχεται απευθείας από τις τουαλέτες, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια έλλειψη νερού.

Το ανακυκλωμένο νερό της τουαλέτας είναι ασφαλές, υποστηρίζουν, επειδή δεν περιέχει επιβλαβή συστατικά, καθώς ξεπλένονται όλα πριν εισέλθουν στην παροχή του πόσιμου νερού. Τα λύματα, με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν - και ήδη χρησιμοποιούνται - στην άρδευση, στον εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων και στην βιομηχανική παραγωγή προϊόντων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Daniel Harmon: "Φαίνεται ότι αυτός ο όρος (νερό από απόβλητα) και η ιδέα του ανακυκλωμένου νερού γενικά, προκαλούν αντιδράσεις αηδίας. Είναι σημαντικό να κάνουμε το ανακυκλωμένο νερό λιγότερο τρομακτικό σε ανθρώπους που ανησυχούν, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή νερού τώρα και στο μέλλον". 

Οι ερευνητές, που σκέφτονταν ότι το νερό από το καζανάκι, το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό θα βαθμολογούνταν εξίσου, διαπίστωσαν αμήχανοι ότι το νερό της βρύσης αναδείχθηκε ως η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή.

Οι εθελοντές, που χαρακτηρίστηκαν ως νευρικοί ή ανήσυχοι, βρέθηκαν να προτιμούν τη γεύση του νερού της τουαλέτας και του εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες, που χαρακτηρίζονται ως πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, βρήκαν μικρή διαφορά στη γεύση μεταξύ των τριών δειγμάτων.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.