Νέα Καναδική μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο - "κλειδί", που έχουν 4 βακτήρια, στην εμφάνιση άσθματος στα παιδιά τις πρώτες 100 μέρες της ζωής τους, οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη υπό ανάπτυξηΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Brett Finlay του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 319 παιδιά, με γενετικές τεχνικές. Διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ήταν αυτά που είχαν στο έντερό τους χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων συγκεκριμένων βακτηρίων. Τα περισσότερα μωρά συνήθως αποκτούν αυτούς τους μικροοργανισμούς με φυσικό τρόπο από το περιβάλλον τους, όμως μερικά παιδιά όχι, με συνέπεια μετά να κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα.

Το άσθμα στην παιδική ηλικία έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα στις μέρες μας 1 στα 5 παιδιά στη Δύση εμφανίζει άσθμα σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή μορφή.

«Η έρευνά μας ενισχύει την "υπόθεση της υγιεινής", σύμφωνα με την οποία τείνουμε να κάνουμε υπερβολικά καθαρό το περιβάλλον μας» δήλωσε ο Finlay.

Η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη προβιοτικών θεραπειών για τα βρέφη. Ακόμη, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου τύπου διαγνωστικού τεστ για την έγκαιρη πρόβλεψη των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ανάλογα με την μικροβιακή σύνθεση του εντέρου τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», όπως το λένε χαρακτηριστικά, περίπου 3 μηνών μετά τη γέννηση του παιδιού, όταν μπορεί να αναληφθεί δράση για την προστασία του από πιθανό άσθμα, με την χορήγηση των κατάλληλων βακτηρίων σε αυτό. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δεκαπλάσια βακτηριακά κύτταρα σε έναν άνθρωπο από ό,τι ανθρώπινα κύτταρα. Η δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".