Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και τα προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος είναι ανασταλτικοί παράγοντες για περίπου ένα στα τρία ζευγάρια, που θέλουν να αποκτήσουν δικό τους μωρό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι άνδρες έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, καλό είναι να ελέγχονται και για άλλα προβλήματα υγείας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι από τους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είχαν μεταβολικό σύνδρομο - μια συστοιχία παραγόντων κινδύνου που περιλάμβανει υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το μεταβολικό σύνδρομο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι άνδρες αυτοί ήταν, επίσης, 12 φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μειώνουν τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα και μπορεί να αποτελέσουν προϋπόθεση για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που εξασθενεί τα οστά και τα καθιστά πιο ευάλωστα στα κατάγματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Alberto Ferlin, που θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης στο εκατοστό ενδοκρινολογικό συνέδριο (ENDO 2018), που θα γίνει στο Σικάγο τις επόμενες μέρες, δήλωσε σχετικά: "Οι υπογόνιμοι άνδρες είναι πιθανό να έχουν κι άλλα, σημαντικά προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου, που μπορεί να βλάψουν την ποιότητα ζωής τους, ακόμη και να συνδεθούν με πρόωρο θάνατο. Η αξιολόγηση της γονιμότητας δίνει στους άνδρες τη μοναδική ευκαιρία για αξιολόγηση της γενικότερης υγείας τους και για την πρόληψη ασθενειών".

Ο Dr Ferlin επεσήμανε πως η έρευνα έδειξε ότι είναι σημαντικό οι άντρες, που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη στειρότητα, να κάνουν τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις.

"Στα υπογόνιμα ζευγάρια οι άνδρες πρέπει να διαγιγνώσκονται σωστά και να παρακολουθούνται από τους ειδικούς της γονιμότητας και από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας, επειδή θα μπορούσαν να έχουν αυξημένες πιθανότητες νοσηρότητας και θνησιμότητας", ανέφερε.