Τα τελευταία χρόνια πολλά αγόρια στην εφηβεία εμφανίζουν γυναικομαστία, περισσότερο από ό,τι παλιότερα. Το φαινόμενο γίνεται ενίοτε αντικείμενο χλευασμού και όσοι το αντιμετωπίζουν δε νιώθουν ευχάριστα σε καμία περίπτωση.

Για πρώτη φορά νέα εργαστηριακά τεστ βρήκαν ότι η λεγόμενη προεφηβική γυναικομαστία έχει τις ρίζες της στα αιθέρια έλαια λεβάντας και τσαγιού, που ευρέως χρησιμοποιούνται σε σαπούνια, προϊόντα καθαρισμού και αλλού.

Αμερικανοί επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά τις κοινές χημικές ουσίες στο περιβάλλον, οι οποίες ονομάζονται «ενδοκρινικοί διαταράκτες» και οι οποίες διακόπτουν την παραγωγή και τη δράση των ορμονών - των χημικών αγγελιοφόρων του σώματος. Μάλιστα αυτοί οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχουν γίνει ένα αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα, από καλλυντικά μέχρι μπουκάλια ποτών και αποδείξεις.

"Η κοινωνία μας θεωρεί τα αιθέρια έλαια ασφαλή", δήλωσε ο J Tyler Ramsey, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

"Ωστόσο, διαθέτουν ποικίλη ποσότητα χημικών ουσιών και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες ευθύνονται για πιθανές ενδοκρινικές διαταραχές".

Ιδιαίτερα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη διφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως, ώστε οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ακόμη και οι δευτερεύουσες επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πληθυσμιακά επίπεδα.

Οι γιατροί πίστευαν ότι ενδέχεται να υπάρχουν παρόμοια προβλήματα με τα αιθέρια έλαια, μετά από περιπτώσεις όπου τα αγόρια, που χρησιμοποίησαν τα σαπούνια και τα προϊόντα για το δέρμα με αυτά, άρχισαν να αναπτύσσουν στήθος. Ωστόσο η γυναικομαστία εξαφανίστηκε μετά τη διακοπή της χρήσης των εν λόγω προϊόντων. Φαίνεται, δε, ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις ορμονικές διαταραχές, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε οκτώ βασικές χημικές ουσίες, όπως η ευκαλυπτόλη, κοινή σε φάρμακα κατά του βήχα και αποσυμφορητικά, από τις εκατοντάδες συστατικά του τσαγιού και των ελαίων λεβάντας.

Και οι οκτώ ουσίες είχαν αρνητική επίδραση στις ορμόνες. Είτε έδρασαν παρόμοια με τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) είτε ενήργησαν για να μπλοκάρουν τις αρσενικές ορμόνες. Ενώ τα χημικά ελέγχθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα, που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με τις ορμονικές διαταραχές που θα οδηγούσαν σε γυναικομαστία τους άνδρες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται, επίσης, σε 65 άλλα αιθέρια έλαια, τα οποία είναι κοινά σε σαπούνια, λοσιόν, σαμπουάν, προϊόντα κομμωτικής, κολόνιες και απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων.

Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν στο ENDO 2018, το εκατοστό αμερικανικό ενδοκρινολογικό συνέδριο, που θα γίνει στο Σικάγο τις επόμενες μέρες.