Αν και μιλάμε για λεπτές αλλαγές στον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας γύρω από τη μύτη, τα φρύδια, τα μάγουλα ή το πηγούνι, οι παρατηρητές τις εντοπίζουν ασυνείδητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κρυφτούν τα συναισθήματα.

Αυτό σημαίνει ότι, όσο καλός "ηθοποιός" κι αν είναι κάποιος, αν είναι λυπημένος και θέλει να δείξει ότι δεν είναι, η ταραχή του θα φανεί πίσω από το χαμόγελό του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλλαγές του χρώματος στο πρόσωπο προκαλούνται από τη ροή του αίματος, που διοχετεύεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανάλογα με το τι σκεπτόμαστε και το τι αισθανόμαστε...

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές πήραν εκατοντάδες φωτογραφίες προσώπων με διάφορες εκφράσεις και τις χώρισαν ανάλογα με τα χρώματα που βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια - είτε σε κόκκινο / πράσινο, είτε σε μπλε / κίτρινο. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις φωτογραφίες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαπίστωσαν ότι συναισθήματα όπως «ευτυχία», «θλίψη», «θυμός» ή «αηδία» αποτυπώνονταν με μοναδικά "σχέδια" χρώματος.

Η «αηδία», για παράδειγμα, δημιουργεί ένα μπλε-κίτρινο χρώμα γύρω από τα χείλη, αλλά ένα κόκκινο-πράσινο χρώμα γύρω από τη μύτη και το μέτωπο. Η ευτυχία αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα στα μάγουλα και λίγο μπλε γύρω από το πηγούνι, αλλά το ίδιο πρόσωπο, με ένα ελαφρώς κόκκινο μέτωπο και ελαφρώς λιγότερο μπλε πηγούνι, καταγράφει την «έκπληξη».

Αν και η ομάδα δεν είδε «φθόνο», υποστηρίζει ότι το πράσινο χρώμα, που συνδέεται με το αίσθημα της ζήλιας, μπορεί να προέρχεται από τη ναυτία που συχνά συνοδεύει το συναίσθημα.

"Εντοπίσαμε σχέδια χρώματος στα πρόσωπα, που είναι μοναδικά σε κάθε συναίσθημα που μελετήσαμε", δήλωσε ο Dr Aleix Martinez, γνωστικός επιστήμονας και καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

"Πιστεύουμε ότι αυτά τα σχέδια χρώματος οφείλονται σε λεπτές αλλαγές στη ροή του αίματος ή στη σύνθεση του αίματος, που προκαλείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν αντιλαμβανόμαστε μόνο αυτές τις αλλαγές στο χρώμα του προσώπου, αλλά τις χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε τον τρόπο, με τον οποίο αισθάνονται οι άλλοι, είτε το κάνουμε συνειδητά είτε όχι".

Η ευτυχία ήταν για τον υπολογιστή το ευκολότερο συναίσθημα να αναγνωρίσει μόνο από το χρώμα και ανίχνευσε το συναίσθημα με ακρίβεια της τάξης του 90%. Ο θυμός ήταν ανιχνεύσιμος μόνο με το χρώμα με ακρίβεια 80%, η θλίψη με 75% και ο φόβος με 70%.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.