Αν συνταξιδεύετε με κάποιον άρρωστο επιβάτη στο αεροπλάνο, μπορεί και να μην κολλήσετε, λένε ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Emory. Αρκεί να κάθεστε "παράθυρο" και όχι "διάδρομο" ή στη μεσαία θέση. 

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο όσοι κάθονται στην ίδια σειρά καθισμάτων με τον άρρωστο ή το πολύ μια σειρά μπροστά ή πίσω από αυτόν, έχουν μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν πιθανότητα περίπου 80% να κολλήσουν γρίπη, όσοι κάθονται έως δύο θέσεις αριστερά ή δεξιά του άρρωστου συνεπιβάτη, καθώς και όσοι κάθονται στην μπροστινή ή στην πίσω σειρά καθισμάτων από αυτόν. Για τους πιο απομακρυσμένους επιβάτες η πιθανότητα να κολλήσουν είναι το πολύ 3%.

Με πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες αεροπορικών εταιρειών ετησίως, η μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών μέσω πτήσης αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Έχουν τεκμηριωθεί πάνω από δώδεκα περιπτώσεις μετάδοσης σοβαρών λοιμώξεων στο αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένων του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και της γρίπης των χοίρων (H1N1).
Η κύρια διαδρομή μετάδοσης για ασθένειες όπως η γρίπη είναι τα σταγονίδια, όταν ένας άρρωστος φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή και αναπνέει ακόμη, σε κοντινή απόσταση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Vicki Stover Hertzberg, παρακολούθησαν τους επιβάτες και το πλήρωμα σε 10 διηπειρωτικές πτήσεις κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι ένα άρρωστο μέλος του πληρώματος θαλάμου επιβατών μπόρεσε να μολύνει κατά μέσο όρο 4,6 επιβάτες ανά πτήση.

Εκτός από τις θέσεις στο παράθυρο, έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει όποιος αποφεύγει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του αεροσκάφους και όποιος δεν έχει πολλά "πάρε - δώσε" με το πλήρωμα. 

Διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια της πτήσης κατά μέσο όρο μετακινούνται από τη θέση τους το 80% όσων κάθονται δίπλα στο διάδρομο, το 62% όσων κάθονται σε μεσαίο κάθισμα και μόνο το 43% όσων κάθονται δίπλα σε παράθυρο.

Αν κάποιος είναι άτυχος και βρεθεί δίπλα σε επιβάτη που βήχει ή φταρνίζεται, τότε θα πρέπει να αποφεύγει όσο μπορεί να τον κοιτάζει, καθώς και να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του με τα χέρια του, να μην αγγίζει τις ίδιες επιφάνειες με τον άρρωστο και να χρησιμοποιεί αντιμικροβιακό μαντηλάκι. Και, γιατί όχι;, αν η πτήση δεν είναι γεμάτη, να ζητήσει να κάτσει αλλού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).