Επηρεάζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων στο έντερο, οι στατίνες, τα αντιϊσταμινικά, τα αντιψυχωσικά και άλλα φάρμακα πυροδοτούν την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, με επικεφαλής τον κύριο Αθανάσιο Τύπα, έλεγξαν πάνω από 1.000 φάρμακα σε σχέση με 40 αντιπροσωπευτικά είδη βακτηρίων από το ανθρώπινο έντερο και διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των μη αντιβιοτικών σκευασμάτων (250 από τα 923) επηρέαζαν την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός είδους στο μικροβίωμα.

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει έναν μεγάλο αριθμό βακτηριακών ειδών, που συλλογικά αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα. Την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα αντιβιοτικά έχουν μεγάλη επίδραση στο μικροβίωμα, προκαλώντας γαστρεντερικές παρενέργειες ή άλλα προβλήματα. 

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τις άμεσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και μεμονωμένων εντερικών βακτηρίων. Και δείχνει ότι, όχι μόνο τα αντι-μολυσματικά, αλλά και σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών αναστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων εντερικών μικροβίων. 

«Είναι τρομακτικό, αν ληφθεί υπόψη ότι στη ζωή μας παίρνουμε πολλά φάρμακα που δεν είναι αντιβιοτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο Δρ. Τύπας, εκφράζοντας την ελπίδα τα νέα ευρήματα να βοηθήσουν, ώστε στο μέλλον να μειωθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Παρόλη τη σημασία του μικροβιώματος για την υγεία, οι επιστήμονες δεν έχουν, ακόμη, σαφή γνώση τι είδους «τροφή» θέλουν τα περισσότερα εντερικά βακτήρια για να αναπτυχθούν ή αντίθετα ποιες τροφές αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, καθώς επίσης με ποιον, ακριβώς, τρόπο μεταβολίζουν τις θρεπτικές ουσίες, με τις οποίες τα τροφοδοτεί ο άνθρωπος μέσω της τροφής του.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature.   

Β. Κ.