Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Λέοναρντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας International Journal of Epidemiology, σύμφωνα με το BBC, την Telegraph και το αθηναϊκό πρακτορείο, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 19 έρευνες σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία κ.ά.), που αφορούσαν συνολικά σε πάνω από 120.000 ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι οι κολυμβητές έχουν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε σχέση με όσους δεν κολυμπούν καθόλου ή δεν κάνουν θαλάσσια σπορ. Ειδικότερα, έχουν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πόνους στα αυτιά κυρίως λόγω κάποιας λοίμωξης, 29% μεγαλύτερο κίνδυνο για γαστρεντερική ασθένεια και 44% για διάρροια.

«Στις χώρες υψηλού εισοδήματος υπάρχει μια αντίληψη ότι είναι μικρός ο κίνδυνος για την υγεία, όταν κανείς περνάει πολλή ώρα στη θάλασσα. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, η παραμονή για ώρες στη θάλασσα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, κυρίως των αυτιών και του πεπτικού συστήματος, π.χ. στομαχόπονους και διάρροια» δήλωσε η Δρ. Λέοναρντ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ρόλο σε αυτό παίζει η θαλάσσια ρύπανση, η οποία συνεχίζει να αποτελεί ένα θέμα, που επηρεάζει τους κολυμβητές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

«Δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν στη θάλασσα, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ψυχική ευεξία και η επαφή με τη φύση. Όμως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν, επίσης, επίγνωση για τους κινδύνους, έτσι ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις» δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Γουίλ Γκέιζ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν καλά μόνοι τους, χωρίς ιατρική θεραπεία, αλλά μερικές φορές το πρόβλημα λόγω της θάλασσας μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρό, ιδίως για τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες και τα μικρά παιδιά. Γι' αυτό οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία που έχει να είναι καθαρά τα νερά εκεί που κολυμπάμε.