Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του σαρωτή έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να τεντωθούν, να κάνουν νεύματα, ακόμη και να πιουν τσάι ή να παίξουν πινγκ-πονγκ, ενώ η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους καταγραφόταν ανά χιλιοστό του δευτερολέπτου, από το σύστημα μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG).

Οι ερευνητές, που ανέπτυξαν τη συσκευή και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature, ελπίζουν ο νέος σαρωτής να βελτιώσει την έρευνα και τη θεραπεία ασθενών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακούς σταθερούς σαρωτές MEG, όπως παιδιά με επιληψία, μωρά ή ασθενείς με διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον.

"Αυτό το σκάνερ μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα απεικόνισης του εγκεφάλου", δήλωσε ο Gareth Barnes, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Κέντρο Wellcome Trust για την Ανθρώπινη Νευροαπεικόνιση του UCL.

Οι σημερινοί σαρωτές MEG είναι δυσκίνητοι και ζυγίζουν έως και μισό τόνο, εν μέρει επειδή οι αισθητήρες που χρησιμοποιούν, για να μετρήσουν το μαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου, πρέπει να διατηρούνται στους μείον 269 βαθμούς Κελσίου, εξήγησε η ομάδα του Dr Barnes.

Αντιμετωπίζουν, επίσης, δυσκολίες, όταν οι ασθενείς αδυνατούν να παραμείνουν ακίνητοι - πολύ μικρά παιδιά ή ασθενείς με κινητικές διαταραχές, για παράδειγμα - καθώς ακόμη και μια κίνηση 5 χιλιοστών μπορεί να σημαίνει ότι οι εικόνες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στον σαρωτή - κράνος οι ερευνητές ξεπέρασαν αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας κβαντικούς αισθητήρες, οι οποίοι είναι ελαφρείς, λειτουργούν σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο τριχωτό της κεφαλής, αυξάνοντας την ποσότητα σήματος που μπορούν να πάρουν.

Ο Matt Brookes, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Barnes και δημιούργησαν το πρωτότυπο κράνος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι, πέρα από την πρόκληση ορισμένων ασθενών, που δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητοι, ο φορητός σαρωτής προσφέρει νέες δυνατότητες μέτρησης της εγκεφαλικής λειτουργίας των ανθρώπων σε καθημερινές εργασίες και σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

"Αυτό έχει σημαντικές δυνατότητες να επηρεάσει την αντίληψή μας όχι μόνο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για μια σειρά νευρολογικών, νευροεκφυλιστικών και ψυχικών καταστάσεων".