"Οι τρεις μεγαλύτεροι τομείς εισαγωγών της χώρας το 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήταν τα αυτοκίνητα με εισαγωγές ύψους 922 εκατ. ευρώ, τα πλοία με 1,605 δισ. ευρώ και με 2,207 δισ. ευρώ, τα φάρμακα.

Αυτοκινητοβιομηχανία, η χώρα δεν είχε ποτέ. Τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, καταφέραμε με πολύ κόπο να την καταστρέψουμε. 

Διαθέτουμε ακόμη 27 εγχώριες και μία πολυεθνική παραγωγική μονάδα φαρμάκων. Δυνητικά, τουλάχιστον τα μισά φάρμακα από αυτά που εισάγουμε, θα μπορούσαν να καλυφθούν από την εγχώρια παραγωγή. Τι κάνουμε;

Οι πολιτικές ηγεσίες αντιπαρατίθενται μεταξύ τους ποιος ευνόησε περισσότερο την ελληνική παραγωγή. 

Και το ένα τέταρτο των γενοσήμων, εισάγονται".

Με τα λόγια αυτά, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, επεσήμανε τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας της χώρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο "The future of healthcare in Greece", που πραγματοποιήθηκε χθες από την Boussias Communicaton και το Health Daily.

Ο κ. Πενταφράγκας, σημείωσε πως για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση, το 2016, ζήτησε μελέτη για την παραγωγή στον κλάδο. Η μελέτη Planet, αποτυπώνει τη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Όμως πρέπει σύντομα να φτάσουμε σε δράσεις. Αν περάσει το 2018, δεν θα έχει πεδίο η όποια ενίσχυση.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση διακομματικής συναίνεσης για την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, με συμφωνία για:
ενίσχυση των προϋπολογισμών της επόμενης τριετίας,

  • επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση την πρόληψη, την Π.Φ.Υ., 
  • ουσιαστική αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και προστιθέμενης αξίας και αξιοποίησής της, 
  • αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε ένα σύστημα business intelligence,
  • καθιέρωση συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων για τους λειτουργούς υγείας.

Τόνισε ότι δεν αρκεί να επισημαίνουμε τις στρεβλώσεις, υπάρχει ανάγκη μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, διότι διαφορετικά ποτέ οι προϋπολογισμοί δεν θα είναι επαρκείς.

Και πρόσθεσε πως η φαρμακοβιομηχανία και ιδιαίτερα ο παραγωγικός κλάδος, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και στήριξης, τόσο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας όσο και της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας, για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την προσβασιμότητα όλων των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.

«Ας διδαχθούμε από τα λάθη του χθες και ας προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς είμαστε εδώ και εδώ θα μείνουμε, για να παράγουμε ελληνικά φάρμακα να ερευνούμε, να αναζητούμε νέες προσεγγίσεις και προοπτικές ανάπτυξης. Το οφείλουμε στους συνεργάτες μας, τους εργαζόμενους, τους νέους της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας.   


Απαρχαιωμένος εξοπλισμός 
 

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας (αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους) αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, επισημαίνοντας πως η κατάστασή του είναι απογοητευτική, καθώς πρόκειται για απαρχαιωμένο εξοπλισμό με μέσο όρο ηλικίας πολύ πάνω από τα διεθνή πρότυπα. 

Πολύ περισσότερο, τόνισε ότι τείνουν αυξανόμενες οι εισαγωγές πεπαλαιωμένου εξοπλισμού από τρίτες χώρες (Ασία, Αν. Ευρώπη κλπ), καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αναφορικά με την ποιότητα του εγκαθιστάμενου εξοπλισμού. 

Αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του πληθυσμού με ιδιαίτερα αυξημένες δόσεις ακτινοβολίας. 

Επιπροσθέτως, οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνικές πρώιμης διάγνωσης και σε πρωτοποριακές μη επεμβατικές τεχνικές, παρά την υψηλή φορολόγησή τους. 

Το κόστος πληρώνει τελικά και ο ΕΟΠΥΥ, που αποζημιώνει αδιακρίτως και στο ακέραιο όλες τις εξετάσεις που γίνονται σε παρωχημένα απεικονιστικά μηχανήματα. Καλύπτει επίσης το κόστος των απαιτούμενων επαναληπτικών εξετάσεων και των επιπλοκών υγείας που απορρέουν, είτε από την υπερβολική δόση ακτινοβολίας, είτε από τις ελλιπείς και λανθασμένες διαγνώσεις. 

Η επαναφορά των πληθυσμιακών κριτηρίων για την άδεια λειτουργίας των απεικονιστικών μηχανημάτων δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα αυτά προβλήματα. 

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει την βαρύτητα του θέματος και να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Εξατομικευμένη ιατρική - Ιατρική εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Ιατρικής του Harvard και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) Όθων Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των νεοπλασιών στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Τόνισε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να εξελιχθεί ο τομέας της γενετικής στην ογκολογία και να συνδυαστεί με τις μεθόδους πρόληψης, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η νόσος. Σημείωσε ότι 6000 καρκινοπαθείς στην Ελλάδα πάσχουν από μορφές κληρονομικού καρκίνου, καθώς το 5-10% των καρκίνων είναι κληρονομήσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει διάγνωση στους απογόνους των πασχόντων και να ενταχθεί η διαδικασία αυτή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επίσης χρειάζεται να προωθηθούν εξατομικευμένες διαδικασίες αντιμετώπισης της νόσου.
 
Τα επόμενα χρόνια η μοριακή γενετική θα πρέπει να είναι καθημερινή πράξη στην ιατρική και να υπάρχει δυνατότητα εδραίωσης της σχέσης κληρονομικών καρκίνων  με συγκεκριμένες μεταλλάξεις.
 
Υπερθεμάτισε δε σχετικά με την Ιατρική Ακριβείας και την αναγκαιότητα εφαρμογής και υιοθέτησης σχετικών διαδικασιών.

Κατέληξε τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιατρικής Αθηνών χρειάζεται επικαιροποίηση, καθώς το πρόγραμμα σπουδών έχει καταρτισθεί από το 1982.
 

Δημόσιες Επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης
Στις επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, αλλά και στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. 

«Η οικοδόμηση της Οικονομίας της Γνώσης, δηλαδή του παραγωγικού προτύπου που στηρίζεται στη Γνώση και στην Καινοτομία που απορρέουν από την επιστημονική Έρευνα, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας» ανέφερε ο κ. Φωτάκης. Σκοπός είναι η κοινωνικά υπεύθυνη αναπτυξιακή ανάκαμψη της χώρας μέσω της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλης προστιθέμενης αξίας. 

Οι πόλοι υλοποίησης της Οικονομίας της Γνώσης είναι η ενίσχυση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού, η τόνωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και οι Εμβληματικές Πρωτοβουλίες. Οι τελευταίες, μέσω οριζόντιων ερευνητικών δράσεων και με πρωτοβουλία της Πολιτείας, απαντούν σε ζητήματα που θέτει η ίδια η Κοινωνία. Η παροχή αυξημένης αποτελεσματικότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μικρότερο κόστος είναι ένα τέτοιο ζήτημα.
 
«Η Εμβληματική Πρωτοβουλία της Ιατρικής Ακριβείας αποσκοπεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να καταστήσει προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις αναδυόμενες ιατρικές προσεγγίσεις, αρχικά στην Ογκολογία και αργότερα στις καρδιολογικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες», σημείωσε.
 
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελεί μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων που συνεκτιμά τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου αναφορικά με τις εξής συνιστώσες: γενετική σύσταση (κληρονομικότητα), περιβαλλοντικές επιδράσεις και τρόπος ζωής.
 
Επίσης αναφέρθηκε στη  δημιουργία Ελληνικού Εθνικού Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας (Μ.Ι.Α.) με πρώτη φάση την εστίαση στην Ογκολογία.
 
Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι η αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη κατά 0,2% του ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%, δηλαδή πενταπλάσια συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς. Μάλιστα τόνισε ότι το 2016 οι επενδύσεις ξεπέρασαν το 1% από 0,67% το 2011, παρά το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης ο τομέας της Έρευνας αποτελεί τον εύκολο στόχο.
 
 
 Χρηματοδοτικά εργαλεία
«Η χρηματοδότηση δεν παράγει πολιτική, αλλά υπηρετεί την πολιτική. Η υγεία είναι μία παράμετρος ιδιαίτερης σημασίας για την καθημερινότητα των ανθρώπων, δηλαδή για την ευρωστία του κοινωνικού συνόλου. Υπό αυτή την έννοια, κατά τη δική μας προσέγγιση, η δημόσια χρηματοδότηση του χώρου της Υγείας αποτελεί μία πραγματικά ουσιαστική και παραγωγική επένδυση. Συμμετέχουμε, επομένως, σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όχι ως διαμορφωτές της ίδιας της πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία, αλλά για να περιγράψουμε την προσπάθεια που καταβάλουμε για την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών προς επίτευξη του μείζονος στόχου, που είναι η καθολική προστασία της υγείας των πολιτών» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος.
 
Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας, έκανε αναφορά στη χρήση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών Π.Φ.Υ, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ σημείωσε και την προσπάθεια να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση προς τη Φαρμακοβιομηχανία και την ανάδειξη της αναπτυξιακής της προοπτικής.