Το αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες δοκιμάστηκε σε μια μελέτη διάρκειας ενός μήνα και σε λίγες μέρες ξεκινά άλλη μελέτη διάρκειας τριών μηνών (φάσης 2) - το επόμενο βήμα στη διαδικασία έγκρισης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Δεκαετίες ολόκληρες οι άνδρες είχαν δύο επιλογές, προκειμένου να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Να χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή να κάνουν βαζεκτομή (γνωστή και ως αγγειεκτομή). Αλλά το χάπι που ανέπτυξαν η Stephanie Page από το Πανεπιστήμιο της Washington και η Christina Wang από το UCLA έχει πολλές ομοιότητες με το αντισυλληπτικό χάπι που παίρνουν εκατομμύρια γυναίκες και ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει μια νέα επιλογή στην αντισύλληψη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, που έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.

"Οι άνδρες στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται πολύ για την αντισύλληψη", είπαν οι ερευνήτριες. "Μεταξύ της βαζεκτομής και των προφυλακτικών απλώς δεν έχουν πολλές επιλογές".

Σε αυτή την πρώτη μελέτη το πειραματικό φάρμακο δοκιμάστηκε σε 83 άτομα. Ονομάζεται διδεκανοϊκή διμεθανολιδόνη (DMAU) και λειτουργεί με την καταστολή της φυσικής ορμόνης του άνδρα (τεστοστερόνη). Στην τρέχουσα μορφή του το χάπι μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα σε αυτά που είχε στην παιδική του ηλικία ή και χαμηλότερα - ουσιαστικά γίνεται κάτι σαν ένας χημικός ευνουχισμός.

Το νέο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες μοιάζει με κάψουλα ιχθυελαίου και θα δοκιμαστεί σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 50 ετών, με δόσεις που κυμαίνονται από 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Θα χορηγείται μια φορά την ημέρα, μετά το γεύμα.

Τώρα που οι ερευνητές έχουν δει ότι το χάπι τους μπορεί, πράγματι, να μειώσει την ανδρική τεστοστερόνη, η νέα μελέτη θα εκτιμήσει πόσο αποτελεσματικά ανιχνεύεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων από τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.