Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο το ζήτημα του πώς επηρεάζεται η ψυχική κατάσταση κάποιου, όταν παραιτείται εντελώς από τη σωματική άσκηση, είναι ένα θέμα που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η παύση όλων των μορφών έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο συμπτώματα κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 152 άτομα, 50 από τα οποία γυναίκες. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες προηγουμένως γυμναζόταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες, το λιγότερο τριάντα λεπτά τη φορά. Ο αντίκτυπος της διακοπής της άσκησης στην ψυχική υγεία για κάποιους ήταν σχεδόν άμεσος.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις η διακοπή της άσκησης προκάλεσε σημαντική αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μόλις τρεις ημέρες", τόνισε ο καθηγητής Bernhard Baune, διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

"Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα των ανθρώπων αυξήθηκαν μετά από τις πρώτες μια-δυο εβδομάδες, διάστημα που και πάλι είναι σύντομο μετά τη διακοπή της άσκησης".

Ένα εκτεταμένο σύνολο κλινικών στοιχείων δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει και να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το τι συμβαίνει με τα συμπτώματα κατάθλιψης, όταν η άσκηση σταματά", δήλωσε η υποψήφια διδάκτωρ Julie Morgan, που συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. 

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική έκδοση Journal of Affective Disorders.