Πάρα πολλοί "μοντέρνοι" 'Ελληνες γονείς αφήνουν τα παιδιά τους, πριν, καν, γίνουν 13 ετών, να χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι ανησυχητικά και μαρτυρούν πιο πολύ από ποτέ ότι υπάρχουν γονείς εκεί έξω που "παρκάρουν" τα παιδιά τους μπροστά στο τάμπλετ...

Οι περισσότεροι γονείς (55,86%) παραδέχονται ότι επέτρεψαν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν social media σε ηλικία μικρότερη του επιτρεπόμενου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά μόνο ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους και ειδικά των νεότερων σε ηλικία (έως 35 ετών), οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.  

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.100 χρηστών του διαδικτύου και η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο. 

Στην έρευνα αποτυπώνεται, επίσης, η βεβαιότητα των γονιών ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν ή και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του παιδιού τους, ενώ από τις συγκεκριμένες απαντήσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης.

Όσον αφορά στο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι περισσότεροι απαντούν με σιγουριά ότι το παιδί τους δεν έχει πέσει ποτέ θύμα bulling, ωστόσο υπάρχει κι ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 7%, που ομολογεί ότι δεν γνωρίζει αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Γενικά πολύ σπάνια (ποσοστό μόλις 20%) τα παιδιά ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα social media, ενώ πολύ υψηλό (35%) είναι το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν ή απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν τα παιδιά τους προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.  

Δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα είναι το Viber (26,5%) και ακολουθούν το Instagram (22,85%).   Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στη ιστοσελίδα του ΕΚΑΔ.