Τη μελέτη έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sao Paulo και συμμετείχαν 4.400 άτομα, από τα οποία σχεδόν όλα έπιναν καφέ και είχαν λάβει μέρος σε κρατική μελέτη τη περίοδο 2008-2010.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι όσοι έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν λιγότερες ποσότητες ασβεστίου στις αρτηρίες τους, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος. 

"Άλλες μελέτες έχουν, ήδη, δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να μην έχει οφέλη για την υγεία", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andreia Miranda.

"Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι όποιος συνήθιζε να πίνει πάνω από τρεις κούπες καφέ καθημερινά, μείωσε τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών".

Αν και η μελέτη δεν εξηγεί για ποιον λόγο ο καφές είναι τόσο καλός για την καρδιά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο καφές είναι ένα περίπλοκο μίγμα συστατικών και ενδεχομένως το αντιοξειδωτικό μέρος του και όχι η καφεΐνη να έχει οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) έχει παρόμοια επίδραση, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι η καφεΐνη υπεύθυνη για τα καρδιαγγειακά οφέλη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τροφίμων αναφέρει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 400mg καφεΐνης την ημέρα - οριακά τρία με τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Η επιπλέον ποσότητα έχει κατηγορηθεί για σοβαρά προβλήματα, όπως αποβολές, υπερβολικό άγχος, αϋπνία και καρδιακή ανεπάρκεια.