"Θερμοπύλες" θα κληθούν να "φυλάξουν" 300 από τους περίπου 2.400 υγειονομικούς που αναμένεται να προσληφθούν στο ΕΣΥ, αφού στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να απορροφηθούν στις ψυχιατρικές δομές του συστήματος υγείας.

Αυτό προέκυψε από τις συσκέψεις που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στο Δαφνί, μετά τα πρόσφατα περιστατικά με κρατούμενους ασθενείς. Ο υπουργός, δεν διευκρίνισε τι ειδικότητες θα καλυφθούν από τις προσλήψεις και πώς αναμένεται να κατανεμηθούν τα νέα 300 άτομα που θα στελεχώσουν τις ψυχιατρικές δομές.

Στις συσκέψεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργαζομένους, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προθέσεις του να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους το σχέδιο Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τόσο για την άντληση πόρων, όσο και για την προώθηση της αποασυλοποίησης των ασθενών. Αιτία είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν ως το τέλος του έτους, όμως ούτε κλινικές έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα στα υπάρχοντα γενικά νοσοκομεία, ούτε έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ώστε οι ασθενείς να μεταφερθούν σε ανοικτές δομές στην κοινότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε διοίκηση και εργαζόμενους στο Δαφνί, ότι γίνονται προσπάθειες  σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να διευθετηθεί το ζήτημα της κράτησης και φύλαξης των ασθενών - κρατουμένων βάσει του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που απαιτεί υποδομές και προσωπικό, με αποτέλεσμα να απαιτεί παράλληλα και χρόνο και πόρους, οι οποίοι πρέπει να εξευρεθούν, προκειμένου να ξεκινήσει η επίλυση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι ήδη σήμερα, οι ασθενείς κρατούμενοι βάσει του άρθρου 69 είναι 90, εκ των οποίων οι 70 νοσηλεύονται στο Δαφνί, ενώ οι υπόλοιποι 20 ακολουθούν την προβλεπόμενη αγωγή, ελέγχονται συστηματικά και ζουν σε ανοικτές δομές. Συνολικά, το ΨΝΑ έχει 1.100 ασθενείς, από τους οποίους οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) και οι 400 νοσηλεύονται στο ΨΝΑ, από τους οποίους οι 150 είναι πολύ σοβαρά περιστατικά. 

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, από το 2010, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 20% περίπου.

Στο Δαφνί λειτουργούν εννέα τμήματα οξέων περιστατικών, τα οποία στελεχώνονται με ελάχιστους γιατρούς, δηλαδή ένας ή δύο επιμελητές και ένας ή δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ στη νυχτερινή βάρδια δύο νοσηλευτές φροντίζουν ολόκληρα τμήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο Δαφνί εξετάζονται ετησίως περίπου 50.000 εξωτερικοί ασθενείς και νοσηλεύονται περισσότεροι από 18.000.