Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι ακούνε αυτού του είδους τη μουσική διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους, πιθανώς επειδή αισθάνονται απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο κλινικός ψυχολόγος Dr Peter Taylor του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ είπε ότι οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν σημάδια αυτοκαταστροφής ή κατάθλιψης σε νέους που φαίνεται ότι είναι goth, emo ή ακούνε χέβι μέταλ.

Η νέα μελέτη - ανασκόπηση εξέτασε 12 μελέτες, που ασχολήθηκαν με τη σχέση ανάμεσα στις υποκουλτούρες και στον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς ή αυτοτραυματισμού.

"Δεν λέμε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ανησυχούν για τον καθένα που φορά ένα t-shirt Metallica, αλλά, αν υπάρχουν και άλλα σημάδια, που δείχνουν τάση προς αυτοτραυματισμό, τότε πρέπει να έχουμε το νου μας", ξεκαθάρισε ο Dr Taylor.

"Πολλοί άνθρωποι συνδέονται με αυτές τις ομάδες επειδή αισθάνονται ότι δεν εντάσσονται στην κοινωνία και αντιμετωπίζουν, έτσι, πολλές δυσκολίες. Αλλά μπορεί να υπάρχει και θυματοποίηση και στιγματισμός, που σχετίζονται με την συμμετοχή σε αυτές τις υποκουλτούρες".

Σε μία από αυτές τις 12 μελέτες, που έγινε στη Σκωτία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 6% των μαθητών είχε αυτοτραυματιστεί ή είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά αυτό το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 24% σε εκείνους που ανήκαν στις υποκουλτούρες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μελέτες, οι goths, οι emos και οι οπαδοί της χέβι μέταλ ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους.

Ο Dr Mairead Hughes, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε: "Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις υποκουλτούρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι νέοι, που έχουν αντιμετωπίσει περισσότερες αντιξοότητες, μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνουν μέρος μιας υποκουλτούρας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να εξηγεί πλήρως τον αυξημένο κίνδυνο.

Το άγχος που συνδέεται με το να είσαι διαφορετικός και να ανήκεις σε μια ομάδα μειονοτήτων μπορεί, επίσης, να εξηγήσει μερικούς από τους κινδύνους".

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση British Journal of Clinical Psychology.