Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενόψει της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου και των μέτρων που αναμένονται στην υγεία, τη στιγμή που το σύστημα παρουσιάζει τρομακτικές ελλείψεις και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι αναμένονται μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους πολίτες, καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.

Νοσοκομεία άρχισαν ήδη να παίρνουν αποφάσεις ένταξης στην ΕΣΑΝ Α.Ε. (Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων) παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων (ΑΧΕΠΑ) ή ερήμην των εργαζομένων (Ευαγγελισμός). Άρχισε να εκτυλίσσεται η πολιτική κοστολόγησης και πώλησης των υπηρεσιών, καθώς επίσης η λειτουργία του Συστήματος με ανταγωνιστικά και ιδιωτικά κριτήρια. 

Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η κατάσταση στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών. Παρ’ ότι το Σύστημα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (το υπόλοιπο 20% στις ψυχιατρικές κλινικές). 
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων. Η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχ. Γιαννακός, επισημαίνει πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του πρώτου οκταμήνου του έτους (Ιανουάριος – Αύγουστος) και διαπιστώνεται ο πλήρης εκτροχιασμός του.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 4,2 δις ευρώ και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) κουρεύτηκαν αντίστοιχα οι δαπάνες κατά 4,7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. στα Νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. 

Από το 1,350 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015, εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι συν 700 εκατ. ευρώ επιπλέον, για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου αναθεωρούνται οι στόχοι του προϋπολογισμού και δεν αναμένεται φέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες black out. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν το 1,3 δις ευρώ. Σε πολλά Νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση.

Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να προμηθεύουν τα Νοσοκομεία και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου, να πείθουν εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα με πίστωση. 

O κ. Γιαννακός προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Εφημερεύουν ψάχνουν σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών.

Η δημόσια δαπάνη υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. 

Πάνω από 5 δις ευρώ περισσότερα πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ.

Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει με ανακοινώσεις τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Η υγειονομική περίθαλψη στους συνταξιούχους αυξήθηκε κατά 2% όμως ούτε ένα ευρώ δεν καταλήγει στο ΕΣΥ, αλλά στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων.

Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000, όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000. Οι 3.000 αποχώρησαν φέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Η συνήθης κάλυψη είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις.
Είναι προς έκδοση προκήρυξη 907 θέσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού προσωπικού, χωρίς να έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία παράτασης των συμβάσεων.

Οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς των νοσοκομείων είναι 26.347, παρότι καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κάτω των 50.000. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).