Στην Ευρώπη 25.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τα τροχαία ατυχήματα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θυμάτων από τον συγκεκριμένο λόγο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης απώλειας ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων, είναι στη χώρα μας 75, όταν η Γερμανία και η Ισπανία έχουν 39 και η Ολλανδία 32.

Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ, σε συνδυασμό με την οδήγηση, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αρκούν 490ml μπύρας, δηλαδή ένα μεγάλο ποτήρι, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας για να ανεβάζουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα στο νόμιμο όριο. Σύμφωνα με το νόμο, το ποσοστό οινοπνεύματος, που ένας οδηγός δεν πρέπει να ξεπεράσει στον οργανισµό του, είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να επηρεάσει την οδηγική ικανότητα ενός ατόμου είναι η χρήση φαρμάκων. Υπολογίζεται ότι το 20% των φαρμάκων, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης.

Είναι αρκετές οι κατηγορίες των φαρμάκων, που μπορεί να έχουν τέτοια επίδραση. Τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα νευροληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αντιϊσταμινικά, τα αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα αντιϋπερτασικά και άλλα φάρμακα, από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης. 

«Είναι σημαντικό, πριν ένας οδηγός αποφασίσει να οδηγήσει, να μην καταναλώσει αλκοόλ, ενώ, σε περίπτωση που λαμβάνει φάρμακα, θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος. Το κάθε σκεύασμα γράφει εάν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, ενώ, σε περίπτωση αμφιβολίας, ο οδηγός θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό του», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την οδήγηση η ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων ή ο συνδυασμός αυτών, ακόμη και με μικρής ποσότητας αλκοόλ. Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο να μην λαμβάνονται φάρμακα, ειδικά από τους οδηγούς, χωρίς ιατρική συνταγή».