Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις εξετάσεις εγκεφάλου 16 νεογνών, των οποίων οι μητέρες έλαβαν φάρμακα για την κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης, γνωστά ως επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Μελέτησαν, επίσης, 21 μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν αθεράπευτη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 61 βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες χωρίς κατάθλιψη.

Τα βρέφη, των οποίων οι μητέρες έλαβαν SSRI, είχαν δύο τμήματα του εγκεφάλου μεγαλύτερα, σε περιοχές που είναι κρίσιμες για την επεξεργασία των συναισθημάτων, σε σύγκριση με τα μωρά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν κατάθλιψη ή που είχαν κατάθλιψη, την οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη.

"Με βάση τη μελέτη μας, αλλά και ευρήματα από άλλες έρευνες, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα φάρμακα SSRI επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου", δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Jiook Cha, του Πολιτειακού Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης και του Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη.

"Αυτό που σημαίνει η συγκεκριμένη επίδραση, σε σχέση με τη γνωστική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους, παραμένει ασαφής και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, για να κατανοηθεί πραγματικά", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν άμεσα μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου ή γνωστικά και συναισθηματικά προβλήματα. Δεν εξετάζει, επίσης, τις πιθανές βλάβες της κατάθλιψης που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα και δεν αξιολογεί εάν άλλες θεραπείες μπορεί να είναι πιο ασφαλείς ή πιο αποτελεσματικές για τις γυναίκες και τα μωρά τους.

Εάν η κατάθλιψη μείνει αθεράπευτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με ελλιποβαρή μωρά, τα οποία είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας αμέσως μετά τη γέννηση. Οι έγκυοι με ανεξέλεγκτη κατάθλιψη μπορεί να μην τρώνε καλά ή να μην κάνουν τις προγεννητικές επισκέψεις που χρειάζεται, ενώ, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Όπως πολλά φάρμακα, έτσι και τα αντικαταθλιπτικά πέφτουν σε μια "γκρίζα ζώνη" κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με ανεπαρκή στοιχεία για να αποδείξουν οριστικά τις βλάβες ή τα οφέλη από τη χρήση τους. 

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση JAMA Pediatrics.