Μάλιστα οι ερευνητές λένε ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να διερευνάται επειγόντως με ιατρικές εξετάσεις, καθώς συνδέεται με τουλάχιστον 10 είδη καρκίνου.

Στη νέα μελέτη ελέγχθηκαν δεδομένα για 11 εκατομμύρια ασθενείς. Συνολικά διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, οι άνδρες με ακούσια απώλεια βάρους είχαν 14,2% κίνδυνο καρκίνου, ενώ μεταξύ των γυναικών της ίδιας ηλικίας διαπιστώθηκε κίνδυνος 6,7%.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανδρών βρέθηκε, επειδή η απώλεια βάρους ήταν στενά συνδεδεμένη με τον καρκίνο του προστάτη, τον πιο κοινό καρκίνο στους άνδρες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Brian Nicholson, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να παραπέμπουν τους ασθενείς σε κέντρα, που θα μπορούσαν να ελέγξουν ταυτόχρονα αρκετούς καρκίνους, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση γρήγορα και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

"Οι βελτιωμένες υπηρεσίες, που επιτρέπουν στους γιατρούς να διερευνήσουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως η απώλεια βάρους, είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζονται επειγόντως, εάν θέλουμε να πιάσουμε τον καρκίνο νωρίτερα και να σώσουμε ζωές", είπε.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι η συντονισμένη έρευνα σε πολλαπλά σημεία του σώματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης του καρκίνου σε ασθενείς με απώλεια βάρους. Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε την έρευνά μας, για να κατανοήσουμε τον πιο κατάλληλο συνδυασμό δοκιμών και να δώσουμε καθοδήγηση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι γιατροί και οι ασθενείς για την απώλεια βάρους".

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση British Journal of General Practice.