Αν μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, για παράδειγμα 18 ποτά την εβδομάδα ή και περισσότερα, η απώλεια ζωής φθάνει τα πέντε χρόνια.

Τα νέα, ανησυχητικά ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με όσα ξέραμε ως τώρα, ότι, δηλαδή, η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία...

Οι ερευνητές, που συνέκριναν την υγεία και τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών σε 19 χώρες, υπολόγισαν πόση ζωή θα μπορούσε να χάσει ένας άνθρωπος, εάν έπινε τον ίδιο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής του, αρχής γενομένης από την ηλικία των 40 ετών - παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ πάρα πολύ συχνά ξεκινάει από την εφηβεία ήδη.

Βρήκαν ότι το ανώτερο ασφαλές όριο κατανάλωσης, προτού αυξηθεί ο κίνδυνος θανάτου, είναι περίπου 12,5 μονάδες την εβδομάδα - το ισοδύναμο περίπου πέντε ποτηριών ελαφριάς μπύρας ή πέντε ποτηριών 175ml κρασιού.

Αλλά είπαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε όλα τα επίπεδα αύξησε τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για κάθε 12,5 μονάδες αλκοόλ, που κάποιος κατανάλωσε σε διάστημα μιας εβδομάδας, κινδύνευσε από:

.Εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 14%
.Θανατηφόρα υπέρτασηψκατά 24%
.Καρδιακή ανεπάρκεια κατά 9%
.Θανατηφόρο ανευρύσματος αορτής κατά 15%

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άντζελα Γουντ του Πανεπιστημίου του Cambridge, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Lancet

Στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), η Παγώνα Λάγιου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας-Χάρβαρντ), ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Άννα Καρακατσάνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας).