Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους γιατρούς να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα για το αν ο όγκος θα είναι επιθετικός.

Μια δεύτερη βρετανική μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι «σπόροι» του καρκίνου του νεφρού συχνά μπορεί να εμφανισθούν από την παιδική ή την εφηβική ηλικία, ακόμη και 40 ή 50 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου, περνώντας έως τότε απαρατήρητοι.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, του Νοσοκομείου Royal Marsden και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την ογκολόγο Σάμρα Τουράτζλικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 δείγματα όγκων από 100 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, προκειμένου να ανακατασκευάσουν για κάθε ασθενή την αλληλουχία των γενετικών γεγονότων που οδήγησαν, τελικά, στον καρκίνο.

Διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος του νεφρού έχεις τρεις διακριτούς εξελικτικούς τύπους

Ο πρώτος τύπος ακολουθεί ένα αργό μονοπάτι εξέλιξης και ποτέ δεν γίνεται επιθετικός.

Ο δεύτερος τύπος, αντίθετα, δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους, μέσα από γρήγορες γενετικές βλάβες ήδη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό επιτρέπει στους όγκους να επεκταθούν σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, συχνά προτού καν διαγνωσθεί ο αρχικός όγκος.

Ο τρίτος τύπος έχει μια ενδιάμεση εξέλιξη, καθώς αποκτά την ικανότητα εξάπλωσης, αλλά οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλεί, γίνονται βαθμιαία και όχι γρήγορα. Οι όγκοι αυτοί συνήθως μεγαλώνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά μόνο σε μια περιοχή. Αποτελούνται από πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, από τους οποίους μόνο μερικοί είναι επιθετικοί.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα, αναλύοντας επίσης δείγματα όγκων από ανθρώπους που είχαν πεθάνει από καρκίνο του νεφρού.

«Η πρόγνωση των ασθενών, που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του νεφρού, διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι αυτές οι διαφορές έχουν τη ρίζα τους στον διακριτό τρόπο, που αυτοί οι καρκίνοι εξελίσσονται. Γνωρίζοντας το επόμενο βήμα στην εξελικτική πορεία κάθε καρκίνου, θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή μέσα στην επόμενη δεκαετία», δήλωσε η Δρ. Τουράτζλικ.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με τους λιγότερο επιθετικούς όγκους δεν θα κάνουν πλέον χειρουργική επέμβαση, αλλά απλώς θα τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης.