Δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2000 ενήλικες στη Βρετανία, παρουσίασε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις ενδείξεις, οι οποίες μας "ξεμπροστιάζουν", αποκαλύπτοντας ότι δεν είμαστε απαραίτητα όσο φαινόμαστε...

Έτσι, όταν αρχίζουμε να ξεχνάμε ονόματα, μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, ενώ βλέπουμε τηλεόραση και δεν βγάζουμε τη μέρα χωρίς να ξεκουραστούμε το μεσημέρι, μάλλον έχουμε μεγαλώσει αρκετά. Το ίδιο κι αν δυσκολευόμαστε να καθήσουμε οκλαδόν κι αν απαρνιόμαστε το στυλ για χάρη της άνεσης.

Αν, δε, παραπονιόμαστε για πόνους στις αρθρώσεις, τότε μάλλον έχουμε περάσει προ πολλού την πρώτη μας νιότη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας Future You, που έκανε τη δημοσκόπηση: "Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι σχεδόν το μισό μας έθνος θεωρεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι σημάδια της αυξανόμενης ηλικίας. Στην πραγματικότητα, τα γόνατα βγήκαν ως ένα από τα πιο κοινά μέρη του σώματος, που ευθύνονται για τη σωματική δυσφορία των Βρετανών, γι 'αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από την ηλικία σας".

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα 41 είναι η ηλικία, που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, με τα 57 έτη να είναι η ηλικία - ορόσημο, που αισθάνονται και επισήμως γερασμένοι.

Το 47% δήλωσε ότι το να χάσει τη μνήμη του είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του περνώντας τα χρόνια, ενώ το 29% ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχει η γήρανση στην υγεία του. Πάνω από το ένα τρίτο ανησυχεί ότι θα είναι μόνο του όταν γεράσει και ένας στους πέντε αγωνιά για το κατά πόσο θα διατηρήσει την εμφάνισή του προϊόντος του χρόνου.

Σχεδόν οι μισοί νιώθουν ότι γερνάνε πριν από την ώρα τους. Από την άλλη το ρητό "είσαι όσο νιώθεις" είναι αληθινό για τρεις στους τέσσερις, με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες να αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Πάρα πολλοί παραδέχονται ότι κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους - αρχής γενομένης από τη διατροφή - σε μια προσπάθεια να ζήσουν καλύτερα περισσότερα χρόνια.

Ας δούμε τη λίστα με τα 20 πιο συχνά "σημάδια" ότι γερνάμε:

1. Ξεχνάμε ονόματα

2. Πέφτουν τα μαλλιά μας

3. Νιώθουμε άκαμπτοι

4. Μιλάμε πολύ για τις αρθρώσεις μας

5. Δυσκολευόμαστε να λυγίσουμε / σκύψουμε

6. Δεν έχουμε ιδέα ποια τραγούδια είναι στο top 10

7. Ψάχνουμε συνεχώς τα γυαλιά μας / την τσάντα μας / τα κλειδιά μας

8. Βγάζουμε τρίχες στα πιο απίθανα σημεία (πηγούνι, μύτη, αυτιά κ.α.)

9. Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βαριά πράγματα, μην μας πιάσει η μέση μας

10. Λέμε συχνά "στην εποχή μου" / "παλιότερα" 

11. Δυσκολευόμαστε να κάτσουμε οκλαδόν στο πάτωμα

12. Αποφεύγουμε τα θορυβώδη μπαρ

13. Διαλέγουμε ρούχα και παπούτσια, με τα οποία νιώθουμε άνετα, χωρίς να μας νοιάζει και τόσο το στυλ

14. Μας παίρνει ο ύπνος κάθε βράδυ μπροστά στην τηλεόραση

15. Σκεπτόμαστε ότι οι αστυνομικοί, οι δάσκαλοι, οι γιατροί δείχνουν πολύ νέοι

16. Αρρωσταίνουμε όλο και συχνότερα

17. Λέμε συχνά δεν ήταν έτσι "όταν ήμουν νέος/α"

18. Παραπονιόμαστε όλο και συχνότερα

19. Δεν μπορούμε αν δεν κοιμηθούμε μεσημέρι

20. Δυσκολευόμαστε να συμβαδίσουμε με την τεχνολογία