Πιο συγκεκριμένα, άνδρας από την Ολλανδία νοσηλεύεται διασωληνωμένος από την Τετάρτη, σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο ασθενής παραθέριζε με τη σύζυγό του στην Κω, όταν άρχισε να εμφανίζει τα συμπτώματα της χολέρας. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δείγματα έχουν σταλεί για περαιτέρω διερεύνηση.

Σήμερα, Παρασκευή, κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλα κρούσματα, ενώ ερευνώνται και τα δρομολόγια που έχει κάνει ο Ολλανδός μέχρι να έρθει στην Ελλάδα. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας του 70χρονου και ότι τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις αναμένενται να γίνουν γνωστά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η χολέρα είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο δονάκιο της χολέρας. Η αρχή της ασθένειας είναι γενικά ξαφνική, με τις περιόδους επώασης να ποικίλλουν από 6 ώρες σε 5 ημέρες. Κοιλιακοί μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, εμετός, αφυδάτωση και κλονισμός είναι μερικά συμπτώματα. Μετά από σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, μπορεί να επέλθει ο θάνατος.