Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, στη Βαρκελώνη. Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Δρ Έμελι Μπένυι, μελέτησε στοιχεία για 5,5 εκατομμύρια άτομα με ύψος από 1 έως 2,25 μέτρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι για κάθε δέκα εκατοστά επιπλέον ύψους, ο κλινδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι ψηλότερες γυναίκες έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) αυξάνεται κατά περίπου 30% ανά δέκα εκατοστά ύψους, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Η βιολογική αιτία γι' αυτή τη συχέτιση είναι πιθανώς το γεγονός ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει, άρα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες κάποια από αυτά να υποστούν καρκινικές μεταλλάξεις. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξητική ορμόνη στους ψηλούς, γι' αυτό όσοι πάσχουν από νανισμό, σπάνια εκδηλώνουν καρκίνο.

Πάντως η Δρ Μπένυι ξεκαθαρίζει ότι, οι ψηλοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η παχυσαρκία, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου από ό,τι το ύψος. Παραμένει, επίσης, ασαφές ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο οι ψηλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβιώσουν από τον καρκίνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα.