Η μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει γίνει ως τώρα για το χρώμα των μαλλιών σε 300.000 άτομα ανακάλυψε ότι, μεταξύ των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής, οι γυναίκες είναι δυο φορές πιο πιθανό να έχουν ξανθά μαλλιά από ό,τι οι άνδρες.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως εξελίχθηκε η ανθρωπότητα, οι ξανθές γυναίκες έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερη επιτυχία στη μετάδοση των γονιδίων τους.

Οι ερευνητές βρήκαν 124 νέα γονίδια, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της μεταβολής των χρωμάτων των ανθρώπινων μαλλιών. Λένε, μάλιστα, ότι δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχουν τόσες περισσότερες ξανθές γυναίκες από τους άνδρες, αποκαλώντας το "ενδιαφέρον μυστήριο".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Tim Spector, οι άνδρες ήταν τρεις φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν μαύρα μαλλιά. 

"Πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με την έλξη που νιώθουν οι γυναίκες προς τους πιο σκουρόχρους άνδρες και το αντίστροφο - αλλά δεν νομίζουμε ότι τα γονίδια είναι διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι τα γονίδια απλά εκφράζονται διαφορετικά - για κάποιον λόγο τα ξανθά γονίδια που μπορεί να είναι εκεί κατά τη γέννηση επιμένουν στις γυναίκες και εξαφανίζονται στους άνδρες", εξήγησε ο Dr Spector.

Έτσι οι ξανθές γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να γεννήσουν ξανθά αγόρια και ξανθά κορίτσια, αλλά τα αγόρια δεν κρατούν τα ξανθά μαλλιά τους όταν μεγαλώσουν. Αυτή η αλλαγή στην έκφραση των γονιδίων - η απενεργοποίηση και η ενεργοποίησή τους - είναι γνωστή ως επιγενετική.

Οι ερευνητές είπαν επίσης, ότι θα μπορούσαν να είναι και άλλα γονίδια που επηρεάζουν την όλη διαδικασία και ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα από μελέτες με ποντίκια. Οι χημικές ουσίες, το άγχος και οι ορμόνες βρέθηκαν να επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν μερικά από τα γονίδια των χρωστικών ουσιών.

"Αλλά μερικά από αυτά θα μπορούσαν να επηρεάζονται για λόγους εξέλιξης. Γιατί οι ξανθές γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιτυχημένες με άνδρες με σκουρόχρωμα μαλλιά, όπως και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιτυχημένοι με τις γυναίκες που δεν είναι ξανθές", καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.