Με τη χαρμόσυνη επιβεβαίωση μιας εγκυμοσύνης η μέλλουσα μαμά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε το έμβρυο να αναπτυχθεί όπως πρέπει και να γεννηθεί υγιές. Πολλές φορές αλλάζει αποφασιστικά κάποιες κακές της συνήθειες λίγους μήνες πριν "βάλει μπροστά" για μωρό...

Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν, είναι ότι ο τρόπος ζωής συνολικά, πολλά χρόνια πριν από την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί.

Τα νέα ευρήματα αποκάλυψαν ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η παχυσαρκία, η πρόσληψη αλκοόλ και η διατροφή την περίοδο πολύ πριν από τη σύλληψη, καθώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη γενική ευημερία ενός παιδιού αργότερα στη ζωή.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να διδάσκονται τα περί σωστής διατροφής και υγιεινής ζωής γενικότερα, ώστε να προετοιμαστούν για τη μέρα που και τα ίδια θα γίνουν γονείς.

Όπως έδειξαν δύο αναλύσεις σε γυναίκες στη Βρετανία και στην Αυστραλία, ηλικίας από 18 έως 42 χρόνων, η "προ σύλληψης" περίοδος είναι άκρως σημαντική.

Πάνω από μία στις τέσσερις εγκύους είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία. Κι όπως είναι γνωστό, το παραπανίσιο σωματικό βάρος βάρος κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει δια βίου τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών, ανοσολογικών και νευρολογικών ασθενειών στα παιδιά που θα γεννηθούν.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια στο UCL, Judith Stephenson, εξήγησε: "Η προ σύλληψης περίοδος είναι μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η υγεία των υποψήφιων γονέων - συμπεριλαμβανομένου του βάρους, του μεταβολισμού και της διατροφής - μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να εμφανιστούν μελλοντικά χρόνια νοσήματα στα παιδιά.

Και πρέπει τώρα να επανεξετάσουμε την πολιτική δημόσιας υγείας για να συμβάλουμε στη μείωση αυτού του κινδύνου. Ενώ η σημερινή εστίαση στους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, είναι σημαντική, χρειαζόμαστε και νέες κατευθυντήριες οδηγίες, για να προετοιμάσουμε τη διατροφή για την εγκυμοσύνη και για τους δύο γονείς".