Για περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω κάνει λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζοντας ότι η διερεύνηση του περιστατικού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του στο newpost, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: "o άνθρωπος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και γίνονται όλοι οι εργαστηριακοί έλεγχοι προκειμένου να διαγνωστεί τι ακριβώς έχει. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χολέρα ή για οποιοδήποτε άλλο νόσημα, πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις". 

Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή. Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια υγεία.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει μεταβεί στη Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Κέντρου για μέτρα πρόληψης γαστρεντερίτιδας.

Στο μεταξύ η διοίκηση του νοσοκομείου Υγεία επιβεβαίωσε τη μεταφορά του Ολλανδού τουρίστα στο νοσοκομείο, το απόγευμα της Κυριακής 27/09/2015  με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Ο ασθενής, μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο της Κω με σοβαρό οξύ διαρροϊκό σύνδρομο. 

"Από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του", σημειώνει σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου, "ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο  της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το ΥΓΕΙΑ.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρμοδίως το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν όπως προβλέπεται καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας όπου και αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα".