Δεν συμφωνούν με την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οι γιατροί, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην καθιέρωση της πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης με πιστωτική κάρτα όπως προαναγγέλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε την κυβέρνηση να το επανεξετάσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ, "το εν λόγω μέτρο δεν θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν και δεν μπορεί να ελεγχθεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Αντιθέτως, θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες, καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά θα πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση ή θα εξαναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στον ασθενή.

Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας που δεν έχει εξοικειωθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία. 

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους του χώρου της υγείας και να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία".