Αυτό φάνηκε από νέα, μεγάλη έρευνα του Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, αν δουλεύουν συνεχώς "υπό άγρυπνα μάτια", καταστρέφεται η δημιουργικότητά τους, ενώ άλλοι ζουν με τον φόβο ότι θα "παγώσουν" μπροστά σε ένα ακροατήριο κατά τη διάρκεια ενός δημόσιου γεγονότος.

Τα ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι η πίεση των άλλων κάνει πραγματικά τους ανθρώπους να επιτύχουν περισσότερα. Κι αυτό διότι, έχοντας ένα ακροατήριο, ενισχύονται οι κινητικές τους ικανότητες κι έχουν κίνητρο, αποκάλυψαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hοpkins και στο Ινστιτούτο Kennedy Krieger Dr Vikram Chib, είπε: "Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάποιος του παρατηρεί, τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και με την ανταμοιβή αναζωογονούν εκείνο το μέρος του εγκεφάλου, που ελέγχει τις κινητικές δεξιότητες, βελτιώνοντας την απόδοσή τους σε εξειδικευμένα καθήκοντα".

Στο πείραμα των ερευνητών συμμετείχαν 20 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, είτε μόνοι τους, είτε παρουσία κοινού. 

Όταν τους παρακολουθούσαν άλλοι άνθρωποι, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 5% καλύτεροι στο παιχνίδι και μέχρι και 20% καλύτεροι. Μόνο δύο συμμετέχοντες δεν είχαν καλύτερη απόδοση μπροστά σε άλλους.

Αλλά αν το κοινό ήταν πολύ μεγαλύτερο και τα στοιχήματα υψηλότερα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είχαν πάει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές: "Εδώ, οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος τείνουν να αποδίδουν καλύτερα. Αλλά σε κάποιο σημείο, το μέγεθος του ακροατηρίου θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του άγχους κάποιου ... Πρέπει να το διερευνήσουμε περαιτέρω".