Τα νέα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE και το φάρμακο, που επί του παρόντος ονομάζεται ΕΡ055, χορηγήθηκε σε πιθήκους μακάκες, κατά τη διάρκεια μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων στο Όρεγκον, στις ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται, το ανδρικό αντισυλληπτικό "χάπι" προσδένεται στις πρωτεΐνες του σπέρματος και μειώνει την κινητικότητά του, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζει τις ορμόνες του ανδρικού φύλου, όπερ σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να γίνει το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό χωρίς παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Michael O'Rand: «Με απλά λόγια, η πειραματική αυτή ουσία αναστέλλει την ικανότητα του σπερματοζωαρίου να «κολυμπά», ελαχιστοποιώντας σημαντικά την ικανότητά του να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αυτό το καθιστά το ιδανικό υποψήφιο, μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό».

Άλλα πιθανά ανδρικά αντισυλληπτικά στοχεύουν στην παραγωγή σπέρματος - αλλά αυτά συνήθως επηρεάζουν τις ορμόνες, ακριβώς όπως τα γυναικεία αντισυλληπτικά.

Το 2016 βρέθηκε μια ένεση αντισύλληψης για άνδρες, που ήταν αποτελεσματική, αλλά είχε υψηλό ποσοστό παρενεργειών κι έτσι οδήγησε στη διακοπή των δοκιμών νωρίς.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 30 ώρες μετά την χορήγηση υψηλής δόσης ενδοφλεβίως του EP055 στα πειραματόζωα, δεν υπήρχε καμιά ένδειξη φυσιολογικής σπερματικής κινητικότητας. Επιπλέον δεν παρατηρήθηκαν σωματικές παρενέργειες.

"Παρόλο που το ΕΡ055 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι ένα αντρικό αντισυλληπτικό που θα παρέχει μια αναστρέψιμη, βραχύβια φαρμακολογική εναλλακτική λύση στα προφυλακτικά ή στη βαζεκτομή", τόνισαν οι επιστήμονες.