Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στις 26 Μαρτίου και κράτησε 14 ώρες. Την έκανε ομάδα εννέα πλαστικών χειρουργών και δύο χειρουργών ουρολόγων, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του νοσοκομείου, το οποίο εξεδόθη εχθές.

Η ομάδα μεταμόσχευσε ένα ολόκληρο πέος, ένα όσχεο χωρίς όρχεις και ένα μέρος του κοιλιακού τοιχώματος από έναν θανόντα δότη. Ο τραυματίας, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, έχει ανακάμψει από τη χειρουργική επέμβαση και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η μεταμόσχευση θα βοηθήσει στην σχεδόν ολική αποκατάσταση της ουρολογικής και της σεξουαλικής λειτουργίας αυτού του νεαρού άνδρα», δήλωσε ο Dr. W.P. Andrew Lee, επικεφαλής της κλινικής πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο ασθενής από την πλευρά του είπε: «Όταν ξύπνησα για πρώτη φορά (μετά από τη χειρουργική επέμβαση), αισθάνθηκα τελικά πιο φυσιολογικός... και (με) ένα επίπεδο αυτοπεποίθησης. Αυτοπεποίθηση... Ότι, τελικά, είμαι εντάξει».

Ο Dr Lee είπε ότι, αν και είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθεί ένα πέος, χρησιμοποιώντας ιστό από άλλα μέρη του σώματος, θα ήταν απαραίτητο ένα εμφύτευμα πρόσθεσης, για να επιτευχθεί στύση, κάτι, όμως, που έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης.