Μεγάλη ανάλυση σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους βρήκε για πρώτη φορά συσχέτιση ανάμεσα στις αλλεργίες της εποχής και σε ψυχικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα τα τρία Α, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και ατοπική δερματίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή. 

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν πιστεύουν ότι η φλεγμονή, που προκαλείται από τις αλλεργίες, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ψυχικών παθήσεων. Το άγχος της αντιμετώπισης μιας αλλεργίας θα μπορούσε, επίσης, να ευθύνεται πιθανά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychiatry, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ασφαλιστικές εταιρίες, για να συγκρίνουν 46.647 άτομα με αλλεργίες με 139.941 χωρίς.

Ενώ όσοι δεν έπασχαν από τις τρεις κύριες αλλεργίες είχαν 6,7% πιθανότητες εμφάνισης ψυχιατρικής διαταραχής εντός 15 ετών, για τους αλλεργικούς το ποσοστό ήταν αρκετά αυξημένο, αγγίζοντας το 10,8%. Αυτό μεταφράζεται σε 1,66 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικής διαταραχής, αν το άτομο έχει αλλεργία.

Μια πιο εστιασμένη εξέταση των στοιχείων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ εκείνοι με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο.

Πάντως η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Την ίδια ώρα μια δεύτερη μελέτη έδειξε πώς οι αλλεργίες επηρεάζουν τις ζωές των εργαζόμενων. Ένας στους πέντε πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα δεν πάει στη δουλειά λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Ένας στους τρεις παραδέχεται ότι λέει ψέματα στον προϊστάμενό του για τον λόγο της απουσίας του.

Το 44% δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στα επαγγελματικά του καθήκοντα, επειδή διαρκώς διακόπτει ό,τι κάνει, προκειμένου να φυσήξει τη μύτη του ή να φτερνιστεί.

Το ένα πέμπτο είναι πιο ευερέθιστο απέναντι στις συμπεριφορές των συναδέλφων του και το 15% πιστεύει ότι πνίγεται στο γραφείο - καθώς δεν υπάρχει καθαρός αέρας, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά του.

Πάντως σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες συμφώνησαν ότι όσοι δεν έχουν εποχικές αλλεργίες, δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάνε εκείνοι.