Αυτό ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας στο Σαν Ντιέγκο. 

Η ανακάλυψη ρίχνει φως σε ένα φαινόμενο, που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Ονομάζεται "summertime blues" και τις τελευταίες δεκαετίες συνδέει την έκθεση στη θερμότητα με την επιθετικότητα, την αυτοκτονία και τη βία.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Poznan στην Πολωνία, με επικεφαλής την καθηγήτρια παθοφυσιολογίας Dr Dominika Kanikowska, βρήκε ότι όλα αυτά βασίζονται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι χαμηλότερα τον χειμώνα από το καλοκαίρι και η άνοδος της θερμοκρασίας μας κάνει ευερέθιστους.

Τα ευρήματα, πάντως, μάλλον εξέπληξαν τους επιστήμονες. "Αυτά τα μη διαισθητικά συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα περί χαλαρότητας του καλοκαιριού", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Τα αρχικά δεδομένα, που συσχέτισαν τη ζέστη με την εχθρότητα, προήλθαν από στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν σε εγκλήματα. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα περιστατικά βίας και τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι - ειδικά όταν έχει περισσότερη ζέστη.

κορτιζόλη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Τα επίπεδά της είναι συνήθως υψηλότερα το πρωί και σταδιακά μειώνονται, για να χαμηλώσουν το βράδυ, προκειμένου το άτομο να κοιμηθεί καλά.

Η ασθένεια, η έλλειψη ύπνου και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης", επεσήμανε η Dr Kanikowska.