Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται όλοι όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η γενετική βάση για την κατάθλιψη μοιράζεται με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, και ότι πολλές από τις παραλλαγές συνδέονται με τους στόχους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η μελέτη - που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Genetics - ήταν μια παγκόσμια προσπάθεια, με δεδομένα που κάλυπταν περισσότερες από 135.000 ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη και περίπου 344.000 άλλους για σύγκριση.

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 14% των ανθρώπων παγκοσμίως και αποτελεί την κυριότερη αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο μόνο οι μισοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ο Gerome Breen του King’s College του Λονδίνου, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: "Οι νέες γενετικές παραλλαγές, που ανακαλύφθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ανοίγοντας δρόμους για την ανακάλυψη νέων και βελτιωμένων θεραπειών".

Από την πλευρά της η ερευνήτρια Cathryn Lewis, από το King’s College του Λονδίνου, είπε: "Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη γενετική βάση της κατάθλιψης, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα. Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες για να αποκαλύψουμε περισσότερα από τα γενετικά χαρακτηριστικά και να κατανοήσουμε πώς η γενετική και οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες συνεργάζονται, για να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης".