Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ένας αγχωμένος αναβάτης "περνούσε" τον εκνευρισμό του στο άλογο, όταν το ίππευε. Η νέα μελέτη το πάει πιο μακριά και λέει ότι τα υπερήφανα ζώα "αφουγκράζονται" όλα τα συναισθήματα των ανθρώπων και ανταποκρίνονται πιο θετικά σε ανθρώπους που έχουν δει στο παρελθόν να είναι χαμογελαστοί, ενώ είναι επιφυλακτικά με εκείνους που θυμούνται ότι ήταν συνοφρυωμένοι.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, τα άλογα έχουν και «μνήμη συναισθημάτων», που καθοδηγεί τις μελλοντικές τους αλληλεπιδράσεις με έναν άνθρωπο.

Η Karen McComb, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο Sussex, δήλωσε:

"Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα άλογα δεν μπορούν μόνο να διαβάσουν εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων, αλλά επίσης να θυμούνται την προηγούμενη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, όταν το συναντούν αργότερα εκείνη την ημέρα και να προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους. Ουσιαστικά το άλογο έχει μνήμη συναισθημάτων".

Είναι η πρώτη φορά που ένα θηλαστικό έχει ανάλογες ικανότητες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δεθούν με τα συγκεκριμένα ζώα και να αποφεύγουν επιθετικές συμπεριφορές. 

Το 2015 ερευνητές του ίδιου Πανεπιστημίου συνέταξαν ένα "λεξικό" έκφρασης των προσώπων των αλόγων. Είπαν ότι τα ζώα είχαν ένα "πλούσιο ρεπερτόριο σύνθετων κινήσεων του προσώπου", πολλά από τα οποία ήταν παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων.

Πέρυσι, περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι τα άλογα θα μπορούσαν να διαβάσουν τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος, ακόμη και όταν δεν γνώριζαν το άτομο.