Σταθερή χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες του συστήματος υγείας κατά το 2015, ποσό που δεν πρόκειται να αυξηθεί για τα επόμενα έτη μέχρι το 2018.

Η σχετική μνημονιακή πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τους διοικητές της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας, από την οποία απουσίαζε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δηλώνοντας υπηρεσιακές υποχρεώσεις που στην πραγματικότητα αφορούσαν την περαιτέρω αποψίλωση του νοσοκομείου Νίκαιας, για απόσπαση ενός αναισθησιολόγου σε νησί.

Της συνάντησης αυτής, είχε προηγηθεί σύσκεψη των διοικητών των ΥΠΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης ο κ. Ηλίας Σιώρας, Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας Αττικής, υπογράμμισε ότι το γεγονός της σταθερά μειωμένης χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, προοιωνίζει συνέχιση των ελλείψεων που παρατηρούνται σήμερα, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του.

Εφημερίες
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι εφημερίες των γιατρών του τρίτου τριμήνου του 2015 θα πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο. Ο κ. Σιώρας έθεσε θέμα ελαχίστων ωρομισθίων 2,5 και 3,5 ευρώ για εφημερίες ειδικευομένων και ειδικευμένων, αντίστοιχα, αλλά και για 0,95 ευρώ έξτρα αμοιβή για τους νοσηλευτές νυκτερινής βάρδιας, καθώς και αίτημα για πληρωμή των παρακρατήσεων από υπερωρίες μη ιατρικού προσωπικού,  ή για τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών που σε πολλά νοσοκομεία είναι απλήρωτες για ένα πεντάμηνο το 2014.

Προσλήψεις
Εντός Οκτωβρίου και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ θα επαναπροσληφθούν 190 νοσηλευτές και 40 γιατροί για τις Μ.Ε.Θ., ενώ το υπουργείο προσανατολίζεται στην ανανέωση για ένα ακόμα εξάμηνο της θητείας των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων μέχρι να γίνουν κάποιες προσλήψεις μονίμων καθώς και να καθιερώσει και τρίτο εξάμηνο παράτασης της θητείας των ειδικευομένων με τροπολογία στη Βουλή.

Παράλληλα τρέχει ο διαγωνισμός για πρόσληψη 900 περίπου νοσηλευτών και 600 γιατρών ενώ ισχύει η δέσμευση του Αυγούστου για προκήρυξη 2.500 περίπου μόνιμων υγειονομικών μέσα στο 2016.

Απ΄ τη μεριά του ΠΑ.Μ.Ε. τονίστηκε ότι θα παραμείνουν ανενεργές οι 150 κενές κλίνες ΜΕΘ και το προσωπικό που εργάζεται στις ΜΕΘ που λειτουργούν, θα συνεχίσει να εξοντώνεται. 

Επαναλήφθηκε έτσι, η πάγια θέση για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών νοσηλευτών τραυματιοφορέων και διοικητικού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης τονίσθηκε ότι οι 20.000 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων δεν μπορεί να καλύπτονται από Μ.Κ.Ο., από παιδιά των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και από σπουδαστές των ΤΕΙ στα πλαίσια της εξάμηνης νοσοκομειακής εκπαίδευσης.

Ο κ. Σιώρας, υπογράμμισε ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η απλήρωτη εργασία θα αυξηθούν στα νοσοκομεία και ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί για όλους τους κλάδους με τις επόμενες συνταξιοδοτήσεις.

Έλλειψη ειδικευομένων λόγω μετανάστευσης
Στη σύσκεψη τονίσθηκε πως καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πολλοί γιατροί κάνουν ειδικότητά στο εξωτερικό λόγω αυξημένης πιθανότητας εύρεσης εργασίας στο μέλλον. έτσι, παρατηρούνται ελλείψεις ειδικευομένων σε ειδικότητες όπως: Αιματολογία, Θωρακοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Αναισθησιολογία, Κυτταρολογία, Μικροβιολογία, Ανοσολογία, Παθολογοανατομία κ.λπ. 

Αιμοδοσία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σιώρας έκανε λόγο για τα προβλήματα αιμοδοσίας που παρουσιάστηκαν τους θερινούς μήνες, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη δυσκολία κάλυψης των ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί κλίμα μαζικής αιμοδοσίας ώστε να γίνει συνείδηση στον πληθυσμό η ανάγκη της αιμοδοσίας. Έθεσε επίσης θέμα ανασφάλιστων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι για να καλυφθούν θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ. Για τους πρόσφυγες, προέβλεψε ότι η ροή θα συνεχιστεί αμείωτη τα επόμενα χρόνια και σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθούν αμεσότατα τα νησιά και να δημιουργηθεί σώμα υγειονομικών με την ευθύνη του Κράτους που θα παρεμβαίνει τάχιστα όταν το πρόβλημα οξύνεται και ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι εξαιρετικά μεγάλος. Πρότεινε επίσης κατάργηση των εργολαβιών στα νοσοκομεία, καθώς το κράτος πληρώνει για κάθε εργαζόμενο 1.500-1700 ευρώ και απ΄ αυτά καταλήγουν μόλις 500 ευρώ στους ίδιους σημειώνοντας πως εάν προσληφθούν, το κράτος θα πληρώνει πολύ λιγότερα.

Η ΑΡΣΙ
Από την πλευρά της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών ΑΡΣΙ κατήγγηλε τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ για προκλητική πολιτική αναγκαστικών αποσπάσεων, τονίζοντας ότι "την Παρασκευή σε νέα του «επίσκεψη» στο Νοσοκομείο Νίκαιας (ενόσω γινόταν η συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ) απαίτησε πάλι πιεστικά την διά της βίας απόσπαση αναισθησιολόγου για κάλυψη «αναγκών» σε νησί του Αιγαίου. 
Και αυτό τη στιγμή που η συντονίστρια διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος έχει εκφράσει έγγραφα και ενυπόγραφα πως η μείωση της στελέχωσης θα επιφέρει αυτόματα μείωση των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο.

Στα έγγραφα αυτά, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ φέρεται να απάντησε «δεν με ενδιαφέρει, ας μειωθούν» και στη συνέχεια έστειλε «επείγον φαξ» στο ΚΥ Αίγινας απειλώντας τους εκεί γιατρούς που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας με εδώ και έξι μήνες, απλήρωτες εφημερίες.

Τα θέματα της συμπεριφοράς του κ. διοικητή, που έχει ξεπεράσει μακράν τους προκατόχους του επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν τεθεί κατ επανάληψη δημόσια από την ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ με ομόφωνες αποφάσεις. Δυστυχώς όμως όπως φάνηκε στην συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ ΟΕΝΓΕ – πολιτικής ηγεσίας υπ. Υγείας, η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ούτε «βίτσιο» ούτε «ιδιορυθμία»".