Eρευνητές του Πανεπιστημίου Leeds συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερες από 14.000 γυναίκες στη Βρετανία από τη Μελέτη Cohort και διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία, που μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, είναι τα 51 έτη.

Μετά την ανάλυση των στοιχείων επί τέσσερα χρόνια - οπότε οι 914 μπήκαν στην εμμηνόπαυση - διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα.

Για παράδειγμα, όσες κατανάλωναν πολλά φασόλια, σολομό και αρακά, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, ενώ η τακτική κατανάλωση τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, συνδέθηκε με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης 18 μήνες πιο νωρίς.

Οι ειδικοί, βέβαια, λένε ότι πολλοί άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, επηρεάζουν τον χρόνο της εμμηνόπαυσης. Και ότι δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η συμβολή των διατροφικών επιλογών, οπότε οι γυναίκες δεν πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βάση τα νέα ευρήματα.

Όλα αυτά αναφέρονται στην επιστημονική έκδοση Journal of Epidemiology & Community Health.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι μια ημερήσια δόση 90g λιπαρών ψαριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση των συμπτωμάτων κατά 3,3 χρόνια, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας φρέσκων οσπρίων συνδέθηκε με καθυστέρηση ενός έτους.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση βιταμινών Β6 και ψευδαργύρου συνδέθηκε, επίσης, με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον η μελέτη έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έναν χρόνο νωρίτερα από εκείνες που τρώνε κρέας.

Η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά στην γενική τους υγεία. Η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωση, ενώ η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου στο στήθος, στη μήτρα και στις ωοθήκες.

Όπως επεσήμανε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας Janet Cade: "Η σαφής κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης, θα είναι πολύ επωφελής για εκείνες τις γυναίκες, που μπορεί, ήδη, να διατρέχουν κίνδυνο ή να έχουν οικογενειακό ιστορικό ορισμένων επιπλοκών, που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση".