Όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια απειλή, ένα αρπακτικό ζώο, για παράδειγμα, τα περισσότερα ποντίκια είτε παγώνουν είτε κρύβονται, αλλά μερικά επιλέγουν να ανταποκριθούν με επιθετικότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο συστοιχίες κυττάρων, που βρίσκονται στο κέντρο του εγκεφάλου, μπορούν να στείλουν σήματα σε διαφορετικά μέρη του οργάνου, διεγείροντας την μία ή την άλλη από τις δύο αντίθετες αποκρίσεις.

Είναι πιθανό παρόμοιο κύκλωμα εγκεφάλου να βρίσκεται και στους ανθρώπους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Stanford, που βρίσκεται πίσω από την ενδιαφέρουσα μελέτη.

Ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford Dr Andrew Huberman δήλωσε σχετικά: "Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε μελλοντικές εργασίες για το πώς να πάψουμε να παραλύουμε από τον φόβο και πώς να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, με τρόπους που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη".

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν δομές στον εγκέφαλό τους συγκρίσιμες με το vMT (δηλαδή μια δομή που ονομάζεται κοιλιακός μεσαίος θάλαμος, που φαινόταν να ενεργοποιείται καθώς πλησίαζε η απειλή στα πειράματα των ερευνητών), οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από υπερβολικό φόβο μπορεί να εμφανίσουν υπερδιέγερση του vMTs.

Επομένως, θα ήταν πιθανό να μειωθεί η σηματοδότηση vMT σε άτομα με φοβίες, για παράδειγμα, και με τον τρόπο αυτό να βοηθηθούν να ελέγξουν τον φόβο τους.

Η ερευνητική ομάδα μελετά τώρα αυτή την ιδέα και πειραματίζεται με τεχνικές, όπως η βαθιά αναπνοή, για να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο περιοδικό Nature.