Η χαλάρωση του κόλπου είναι η κατάσταση, κατά την οποία κάποιο από τα όργανα της γυναικείας πυέλου (μήτρα, ουροδόχος κύστη, ορθό) προβάλλει ή προεξέχει από τον κόλπο. Έτσι μπορεί να παρατηρείται πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη, ορθοκήλη κ.τ.λ. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται στον γυναικολόγο, για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της χαλάρωσης του κόλπου.

Στις ΗΠΑ η άνοδος στις επεμβάσεις ανανέωσης κόλπου ήταν της τάξης του 49% μέσα σε έναν χρόνο (2013-2014). Οι λόγοι είναι κυρίως λειτουργικοί: να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να παρουσιάζουν ακράτεια, να έχουν ποιότητα στην καθημερινότητά τους χωρίς ξηρότητα και υποτροπές στην κολπίτιδα και να χαίρονται την ερωτική τους ζωή χωρίς τσούξιμο και πόνο. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται πιο γνωστές οι ανώδυνες θεραπείες, που λύνουν χαλάρωση και ακράτεια χωρίς χειρουργείο, με το γυναικολογικό laser fractional C02. Όπως επισημαίνει η κα Σοφία Καλογήρου, χειρουργός - μαιευτήρας - γυναικολόγος, οι υποψήφιες προέρχονται από διάφορα ηλικιακά γκρουπ. «Οι περισσότερες είναι μαμάδες ενός ή περισσότερων παιδιών, που αντιμετωπίζουν ακράτεια και ντρέπονται να το πουν ακόμα και στον σύζυγό τους. Όμως αρκετές βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ξηρότητα και χαλάρωση, εξαιτίας της φυσιολογικής γήρανσης των ιστών και της διακοπής παραγωγής οιστρογόνων. Η ακράτεια συνυπάρχει συχνά. Το laser fractional C02 MonaLisa Touch για τη χαλάρωση και την ακράτεια είναι μη τραυματικό, μη επεμβατικό και εισάγεται στον κόλπο χωρίς τοπική αναισθησία, γιατί είναι ανώδυνο. Ειδικά για την ακράτεια, το laser διαθέτει εξειδικευμένη κεφαλή. Το επόμενο διάστημα ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο στα τοιχώματα του κόλπου, τα επίπεδα της ενυδάτωσης ανεβαίνουν και οι ιστοί του κόλπου είναι περίπου μια δεκαετία πιο νεανικοί».

Πολλές γυναίκες έρχονται, πια, στην Αθήνα και από την περιφέρεια, καθώς η θεραπεία είναι αναίμακτη, ανώδυνη και μη χειρουργική και μπορούν να επιστρέψουν αυθημερόν. Κάποτε η χαλάρωση αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση και η ακράτεια μόνο με φάρμακα, που προκαλούν διάφορες παρενέργειες. Σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις το laser fractional C02 λύνει το πρόβλημα αναίμακτα μέσα σε 3 συνεδρίες.